xcounter
#

На заміну РПГ-7: Естонія придбала останню версію реактивних гранатометів Carl Gustaf

Carl Gustaf - один з найвідоміших РПГ у світі
Carl Gustaf - один з найвідоміших РПГ у світі
1524

​Carl Gustaf - один з найпопулярніших гранатометів у світі

Естонія придбала у Швеції партію реактивних гранатометів Carl Gustaf M4 від Saab та боєприпасів до них.

Загальна вартість угоди становить 12 мільйонів доларів, але Saab у своєму повідомленні не розкрив кількість гранатометів та боєприпасів. Строк постачання - 2021-2022 роки.

Читайте також: Чеська Excalibur Army підписала угоду про виробництво РСЗВ на шасі Tatra в Індонезії, на черзі - Україна

Варто додати, що ця закупівля проходить у рамках генеральної угоди між Естонією та Латвією зі шведською адміністрацією оборонних матеріалів (Försvarets materielverk), яка дозволяє замовляти озброєння протягом 10 років.

Естонія вже не вперше придбає гранатомети Carl Gustaf. У 1999 році вона озброїлась декількома сотнями цих гранатометів у версії M2. У порівнянні із семикілограмовим M4 він важить цілих 14 кілограмів. Проте калібр гранатомету залишився незмінним, що дозволяє використовувати всю лінійку боєприпасів.

Додамо, що для 84-мм гранатомета Carl Gustaf, який був розроблений після Другої світової війни, уже існує ціла лінійка боєприпасів, включно з тандемно-кумулятивним з бронепробиттям понад 500 мм броні за динамічним захистом.

Ба більше - зараз навіть розробляється високоточний реактивний снаряд із лазерним наведенням, завдяки якому Carl Gustaf перетвориться на повноцінний легкий ПТРК.

Варто додати, що країни Баталії погодили між собою уніфікацію ряду озброєнь, зокрема і Carl Gustaf, що дозволяє їм спільно закуповувати боєприпаси до нього.

Таким чином, саме Carl Gustaf поступово замінює радянські гранатометні системи, на кшталт РПГ-7 в арміях країнах Балтії.

Carl Gustaf
Carl Gustaf - стоїть на озброєнні армії США

Загалом гранатомет Carl Gustaf стоїть на озброєнні понад 40 країн по всьому світу, зокрема армій США, Японії, Бразилії, Австралії та Німеччини.

Читайте також: Проти усього, що у повітрі: Rheinmetall розкрила секрети нового ракетно-гарматного комплексу Skyranger 30