xcounter
#

Проти усього, що у повітрі: Rheinmetall розкрила секрети нового ракетно-гарматного комплексу Skyranger 30

Skyranger 30 може майже все
Skyranger 30 може майже все
11163

Skyranger 30 - це новий перспективний проєкт мобільного ракетно-гарматного комплексу для боротьби з повітряними цілями на малій дальності. Власне, весь потенціал такої системи ППО зосереджено в одній башті, з гарматою, ракетами, системами виявлення та супроводження цілей, і навіть з засобами радіоелектронної боротьби з безпілотниками. Звісно, це звучить круто. Тоді - до деталей...

Нещодавнє дослідження міністерства оборони Німеччини показало, що Бундесвер мав би проблеми у протистоянні загрозам, що яскраво продемонстрував Нагірно-Карабахський конфлікт. Насампред йдеться про нагальну потребу у мобільних засобах ППО, здатних гарантовано знищувати малорозмірні повітряні цілі на кшталт безпілотників і прикривати свої війська від атак ворога з повітря.

На тлі цього Rheinmetall Air Defence, це філіал відомої компанії, який базується у Швейцарії, поблизу Цюріха, представив свій новий продукт, який зараз знаходиться на стадії демонстратора концепції. Він має назву Skyranger 30.

Читайте також: Ось як буває: нову українську "антидронову" РЛС до Республіки Корея експортуватиме Туреччина

Ідея Skyranger 30 полягає в тому, щоб забезпечити армійські підрозділи власною мобільною системою, здатною вражати літаки, гелікоптери, безпілотні повітряні літальні апарати та крилаті ракети, використовуючи комбінацію гармати середнього калібру з програмованими боєприпасами та ракет ближнього радіусу дії.

Концепція, з якої все починалось...

Новий проєкт - логічне і водночас унікальне продовження Skyranger 35, мобільної системи ППО, яка була вперше показана понад 16 років тому. Тоді основним вогневим компонетом Skyranger 35 була 35-мм автоматична гармата Rheinmetall/Oerlikon KDG. Проте то був лише один з компонентів цілого комплексу машин, які і створювали єдиниий і необхідний контур - від виявлення до знищення повітряних цілей.

Skyranger 35
Так взглядов концепт гарматної частини комплексу Skyranger 35 на базе БТР Boxer.

Втім, перспективний проєкт ракетно-гарматного комплексу Skyranger тривалій період перебував на стадії дослідно-конструкторських робіт.

Хоча є цікавий ролік Rheinmetal, де новітні зенітні системи компанії показували свої можливості у боротьби з малорозмірними цілями - безпілотними літальними апаратами літакового і вертолітного типу.

Відео доводить, що система Skyranger 35 дійсно здатна виявляти і знищувати такі складні цілі. Електроніка ефективно визначає місце розташування цілі і дальність до неї, після чого снаряди з програмованим детонатором вражають її уламаками. На успішне знищення БпЛА була потрібна всього одна черга малої або середньої довжини.

Skyranger 30. Відчуйте різницу

Skyranger 30 відрізняється від свого старшого брата Skyranger 30, де вага безлюдної башти становила 4,5 т. Skyranger 30 - набагато легше рішення, це 2-2,5 т. Тепер нову башту з дистанційним управлінням можна встановлювати на колісні броньовані машини 6×6, на колісні машини 8×8, а також на гусеничні, що значно збільшує кількість потенційних платформ.

Skyranger 30
Безлюдна башта зенітного ракетно-гарматного комплексу ППО Skyranger 30 виглядає так

Башта Skyranger 30 має таке ж посадкове кільце, як і у Skyranger 35 - діаметром 1,414 метра, що робить дві системи повністю взаємозамінними. Інтерфейс "людина-машина" також залишається дуже схожим.

Розміщення командира та оператора всередни бронемашини з баштою системи ППО від Rheinmetall Air Defence

Два робочих місця всередині корпусу машини, одне - для навідника, інше - для командира. Програмне забезпечення є похідним від того, що використовується на більшій башті, яка вже використовує деякі елементи ШІ для розрізнення цілей і прогнозування повіденки цілей.

Зараз команда Rheinmetall Air Defence працює над рішенням, яке дозволить системі виконувати бойові завдання протягом тривалого часу, коли транспортний засіб та його двигун не працює.

Побачити і націлити

Для виявления малих цілей типу БпЛА та інших на Skyranger 30 застосовуються спеціально розроблені датчики. Це насампред абсолютно новий радіолокатор AESA (AMMR), що розроблений Rheinmetall Italia.

Він має п'ять пласких антен, що інтегровані навколо башти для забезпечення повного охоплення у 360°. Діапазон S забезпечує дальність виявлення близько 20 км, система оптимізована для малих цілей, щоб справлятися з найновішими загрозами.

ППО радар
На передній проєкції башти - одне з п'яти полотен радіолокатора AESA (AMMR), що розроблений Rheinmetall Italia. Поруч - блок димових гранат.

Також на башті Skyranger 30 встановлена пасивна система виявлення цілей FIRST (Fast InfraRed Search and Track) від Rheinmetall, що дозволяє здійснювати спостереження, не видаючи присутності Skyranger. "Цей датчик також оптимізований для виявлення спливаючих цілей, оскільки типова загроза на кшталт вертольотів не зникла", - пояснюють фахівці Rheinmetall Air Defence.

Після виявлення цілі її потрібно ідентифікувати та захопити для супроводження. Для цього Rheinmetall використовує оптичний пакет свого компактного цільового трекера TREO, який включає одну охолоджену HD-камеру MWIR із безперервним збільшенням із полем зору від 1,3° до 23°, одну телевізійну камеру Full-HD із змінним масштабуванням з FoV від 0,75° до 37°, і два лазерних далекоміра.

Один призначений для повітряних цілей з дальністю 6 км, а другий оптимізований для наземних цілей. Увесь цей набір "бойових очей" було перевірено у 2020 році на основі набору класичних та нових типів цілей.

Також для супроводження цілей може застосовуватись компактна РЛС супроводу цілей, що працює у X-діапазоні. Це у разі якщо клієнт потребує активної системи відстеження для роботи гармати Oerlikon у конфігурації RG3.

Skyranger 30 має гармату Oerlikon KCA 30×173 мм, що раніше використовувалася на борту винищувача Saab 37 Viggen.

Вогонь на знищення

Важкий бойовий модуль ППО Skyranger 35 був оснащений 35-мм автоматичною гарматою Rheinmetall/Oerlikon KDG, що використовувала боєприпаси 35х228 мм різних типів. Проте головними були боєприпаси з програмованим підтривом.

Так працює ланцюг програмованого підриву

Максимальна дальність стрільби сягала 4 км, технічна скорострільність становила 1000 пострілів на хвилину, з можливістю перейти на темп до 200 пострілів в хвилину.

Skyranger 30 з повітряною загрозою воюватиме іншою зброєю. Для цього Rheinmetall "воскресив" стару гармату Oerlikon 30×173 мм, що раніше використовувалася на борту винищувача Saab 37 Viggen. Проте на цій гарматі було впроваджено нові технології, аби досягти бажаного результату за короткий час.

30-мм гармата оснащена новою дульною системою програмуваня з двома котушками, що дозволяють вимірювати швидкість і програмувати боєприпаси, що потім підриваються на потрібній дистанції

Основна зміна стосується нових стволів, оснащених дульною системою з двома котушками, що дозволяють вимірювати швидкість і програмувати боєприпаси, що потім підриваються на потрібній дистанції (на 35-мм гарматах застосовували систему із трьох котушок, що забезпечило на 30-мм гарматі виграш у вазі).

Також гармата доповнена різними датчиками, була замінена стара пневматична система зведення на електричну, запроваджено низку рішень відповідно до сучасних стандартів безпеки.

Нова гармата під назвою Oerlikon KCE має скорострільність 16 снарядів за секунду. При цьому Skyranger 30 має боєкомплект з 250 снарядів, що розміщуються з боку від гармати. Rheinmetall Air Defence зараз доопрацьовує прототип нової версії револьверної гармати, кваліфікаційні випробування повинні розпочатися у кінці 2021 року.

Порівняно з 35-мм гарматою на Skyranger 35, де максимальна ефективна дальність становить близько 4,5 км, 30-мм Skyranger 30 має досяжність у 3 км, з досить схожими кінцевими ефектами.

Так виглядає розріз 35 мм боєприпасу

У арсеналі гармати є новий 30-мм боєприпас для ефективної протидії малорозмірним цілям на кшталт БпЛА. Кожен з таких програмованих снарядів має близько 160 вольфрамових циліндрів загальною вагою близько 200 грамів.

Концепція застосування аналогічна концепції AHEAD: як тільки система управління вогнем встановить оптимальну точку перехоплення цілі, боєприпас програмується на підрив у цій точці під час проходу через дульний зріз каналу ствола гармати, де встановлена одна з котушок для програмування.

Після детонації у потрібній точці ціль знищується направленим летальним конусом вольфрамових циліндрів. Цей 30-мм боєприпас має таку саму конструкцію, що використовується у німецькій армії в гарматі БМП Puma, і тому він вже отримав кваліфікацію НАТО.

Ще однією ключовою особливістю Skyranger 30 є кут підйому гармати, який може досягати 85°.

Модуль для встановлення керований ракет

Завдяки зменшеній вазі гармати та датчиків Skyranger також здатний інтегрувати ракетні системи, що дозволяють йому значно розширити зону дії. Зараз Rheinmetall Air Defence веде переговори щодо додавання у модуль ракет, які керуються лазерним променем, також можуть бути інтегровані ІЧ-ракети "вистрілив - забув". Rheinmetall Air Defence веде роботу з компанією Halcon (входить в EDGE) з ОАЕ, які мають забезпечити інтеграцію у Skyranger своєї ракети SkyKnight.

Заявлено, що такі ракети можуть розширити ефективну дальність до 8-9 км, однак вони мають мінімальну дальність ураження близько 2 км. А саме тут гармата є найбільш ефективною. Тому Skyranger 30 дозволяє прикривати весь діапазон дальностей від дуже близького до максимального.

Розглядаються подальші доповнення, такі як, наприклад, системи радіоелектронної боротьби, у вигляді пасивних локаторів, здатних приймати сигнали каналу передачі даних, що використовуються БпЛА, а також продукувати радіочастотні перешкоди, щоб заблокувати такий канал передачі даних, нейтралізуючи БпЛА без застосування гармати.

Для самозахисту

Skyranger 30 - низькопрофільна башта, яка не демаскує транспортний засіб. Демонстратор концепції також оснащений двома Rheinmetall ROSY - системами швидкого маскування, кожна з яких має дев'ять мультиспектральних димових гранат. Зліва від основної гармати можна встановити кулемет, який використовуватиметься як зброя самооборони.

Skyranger 30 має модульне бронювання, базовий захист знаходиться на рівні 2, який може бути збільшений за запитом замовника до рівня 4 відповідно до STANAG 4569. Але це вплине на вагу.

Люк у башті дозволяє командиру транспортного засобу мати прямий вид на поле бою. Захищений на рівні 4, він також може використовуватися як евакуаційний люк у випадку надзвичайної ситуації.

Rheinmetall Air Defence планує завершити тестування усіх складових Skyranger 30 до кінця року. А далі успіх справи з новими ідеями буде залежати від стартового замовника. Можливо, цього разу з "тридцяткою" Rheinmetall пощастить більше, ніж з гарною, але дорогою концепцією Skyranger 35.

У Rheinmetall Air Defence стверджують, що новий автономний комплекс ППО Skyranger 30 може бути швидко доопрацьований з урахуванням вимог потенційних споживачів. Але ми знаємо, що така зброя все одно дешевою не буде...

Читайте також: Ударний ефект Bayraktar TB2: після війни у Нагірному Карабаху Велика Британія шукає такі безпілотники для власної армії