xcounter
#

Європейський гелікоптер Tiger отримає ракету "п’ятого покоління" MHT від MBDA

MHT від MBDA
MHT від MBDA
1625

Нова ракета MHT створюється на базі протитанкового ракетного комплексу MMP

Ударний гелікоптер Eurocopter Tiger озброять новими ракетами, які отримали назву MHT, від європейської компанії MBDA. Контракт з міністерством оборони Франції був підписаний 13 листопада, сповістила MBDA.

Ракета MHT створюється на базі ПТРК MMP (Missile Moyenne Portee, фр. - ракета середньої дальності), яка з 2017 року надходить до армії Франції та має замінити Milan ER, а потім і американські Javelin.

Читайте також: Контракт на САУ Dana, заміна радянським УАЗ та БМ "Булат" і Т-84 без виїзного ремонту: події тижня від Defense Express
ПТРК MMP
ПТРК MMP одразу після запуску

Сам розробник називає свою ракету першим у світі "ПТРК п’ятого покоління", завдяки інтеграції високотехнологічних рішень. По-перше, головка самонаведення у ПТРК MMP, а згодом і в MHT - комбінована. Вона об’єднала у собі тепловізійний та телевізійний сенсори, які дозволяють вести вогонь за будь-яких умов. Це рішення доволі цікаве тим, що зазвичай розробник обирає лише тепловий канал, який не завжди дозволяє якісно виокремити цілі.

По-друге - у ракеті реалізоване телеуправління, коли оператор бачить "картинку" з головок самонаведення та може керувати ракетою у польоті. Це дозволяє, наприклад, змінити ціль вже після запуску, чи "на руках" довести ракету, якщо противник використовує завади.

Для передачі високоякісного відео використовується оптичний кабель, який ракета витягує за собою під час польоту. Окрім можливості передачі якісного відеозображення це вирішує і питання стійкості каналу керування.

Все це дозволяє знищувати цілі у режимі відсутності прямої видимості (BLOS). Додамо, що саме цей параметр є одним з найсучасніших трендів у розробці аналогічних систем. А у модернізації відомого американського гелікоптера AH-64Е Apache стала "головний козирем".

Eurocopter Tiger
Франція має на озброєнні з півсотні Eurocopter Tiger

У версії ПТРК MMP ракета має дальність до 4,1 км, хоча MBDA викладала відео з дальністю польоту у 5 км. У версії MHT для гелікоптерів дальність польоту складе 8 км. Компанія підкреслює, що MHT буде на 20% легшою за аналогічні ракети, що дозволить розширити боєзапас Tiger чи інших авіаційних платформ.

Читайте також: 10 трендів майбутнього, які армія України поки що ігнорує