xcounter
#

У РФ намагаються вичавити з "оборонки" все можливе: введено "наздоганяючі графіки" та спрощений режим передачі озброєння

У РФ намагаються вичавити з "оборонки" все можливе: введено "наздоганяючі графіки" та спрощений режим передачі озброєння
10814

Головним інструментом прискорення став "батіг" у вигляді матеріальних, адміністративних та кримінальних покарань строком до 10 років

У РФ чудово розуміють, що питання оснащення навіть умовних 200 тисяч мобілізованих озброєнням, може розтягнутися на роки. І це вже навіть за умови переведення підприємств на 6-дений робочий день та 12 годинні зміни. Водночас незабезпечення поповнень озброєнням, брак зброї та снарядів, призведе до єдиної можливої тактики - піхотних наступів із завалювання трупами.

Саме тому Кремль зараз намагається вичавити з власних оборонних підприємств все можливе. Зокрема, новий гендиректор "Роскосмоса" Юрій Борисов, яким замінили одіозного Рогозіна, повідомив, що разом із міноборони РФ були розроблені "наздоганяючі графіки". Зазначимо, що для "Роскосмоса" станом на 2021 рік близько 50% всієї продукції йшло саме до міноборони РФ. А через згортання цивільних та наукових космічних програм ця частка лише зросла. При цьому мова не йде про виключно військові космічні програми чи про міжконтинентальні балістичні ракети.

Читайте також: Пакет допомоги від США на майже 2 млрд доларів: ЗРК Patriot і не тільки - кількість та скільки часу необхідно навчатись
искандер
Значна частка всіх військових ракетних програм РФ тримається на "Роскосмосі"

Саме "Роскосмос" відповідальний за цілу низку ракетних програм взагалі, включно з гіперзвуковими ракетами, ОТРК "Искандер" тощо. Також підприємства цієї організації беруть участь у постачанні комплектуючих до інших видів озброєння.

"В управлінні нічого іншого, окрім батога і пряника, поки не придумано. Перше, що було вирішено: потрібно зупинити стихійне перенесення робіт управо. Найскладніше було домовитися про нові терміни з нашим основним замовником - Міноборони. З кожного випадку ми провели з військовим відомством детальний аналіз причин і розробили графіки виконання робіт", - повідомив Борисов.

При цьому з його слів випливає те, що головний інструмент - "батіг". Бо за зрив строків на місяць керівників підприємств очікує адміністративне та матеріальне покарання, зрив на два місяці - розрив контракту. Окрім того, очільник "Роскосмосу" нагадав, що за зрив оборонного контракту передбачена і кримінальна відповідальність. Варто зазначити, що у вересні Кремль ввів покарання до 10 років за зрив держзамовлення.

оборонка рф
"Відступати нікуди - я був змушений запроваджувати ці заходи. Але є і пряник - якщо замовлення виконується раніше за термін, потрібно людей заохочувати", - заявив очільник "Роскосмоса".

З великою долею вірогідності аналогічні методи "батога" були введенні й стосовно всіх інших військових підприємств РФ, включно з "Ростехом" та "Росатомом". Останній пов'язаний з міноборони РФ тим, що є виробником ядерної зброї, яка, зокрема, виробляється на "Комбинат "Электрохимприбор" (Свердловська область). Його очільник вже встиг відзвітувати, що всі контракти виконуються не просто вчасно, а з випередженням графіку, а план випуску продукції буде нарощуватись.

Паралельно з процесом закручування гайок від міноборони РФ, 21 грудня російська держдума у третьому читанні остаточно прийняла закон зі спрощення процедури передачі військової продукції, включно з матеріалами та обладнанням, до оборонних підприємств.

Читайте також: У рашистів "долітався" ще один рідкісний "Орион": чим особливий цей БПЛА