xcounter
#

Сервісний центр Baykar буде створений попри війну: обслуговувати Bayraktar TB2 будуть в Україні

Bayraktar TB2 ВМСУ, фото 2021 року
Bayraktar TB2 ВМСУ, фото 2021 року
2068

Центр Baykar мали почати створювати ще у листопаді 2021 року, але повномасштабне вторгнення рашистів зірвало плани

Міноборони України офіційно повідомило про укладення договору з Baykar щодо створення в Україні сервісного центру з ремонту та обслуговування БПЛА. Сервісний центр є спільним проєктом та має бути створений "найближчим часом".

Саме такі строки окреслив держсекретар Міністерства оборони України Костянтин Ващенко під час підписання договору. Таким чином сервісний центр Baykar в Україні буде створено в умовах війни й це вкрай важливо для того, щоб забезпечити ефективне застосування розвідувально-ударних дронів Bayraktar TB2, а згодом й інших дронів Baykar.

Читайте також: Чергова катастрофа з Watchkeeper: британці тепер питають, а чи потрібен їм дорогий проблемний БПЛА
Bayraktar TB2 ЗСУ
Bayraktar TB2 ВМСУ, фото 2021 року

Одразу необхідно зазначити, що цей центр та створення компанією Baykar виробничого та наукового підприємства в Україні є паралельними процесами. У першому випадку мова йде про співробітництво з Міноборони на потребу війська, у другому - створення виробничих потужностей Baykar.

Проєкт завода Baykar в Україні
Проєкт завода Baykar в Україні

Й про створення саме сервісного центру на потребу Збройних Сил України вперше було повідомлено на рівні Міноборони ще у жовтні 2021 року. Тоді старт створення цього центру мав стартувати, як мінімум, в листопаді.

Як тоді офіційно повідомлялось, Міністерство оборони України мало виділити землю, а Baykar - за свій власний кошт створити центр. Станом на жовтень було відомо про необхідність вирішення бюрократичних процедур, а строк у вигляді листопада 2021 року називався, як мінімальний. Але вочевидь цим планам завадило повномасштабне російське вторгнення після якого проєкт був зі зрозумілих причин поставлений на паузу.

Але тепер його перезапущено й, вочевидь, часу на будь-які затягнуті бюрократичні процедури немає. Бо Збройні Сили України наразі вочевидь є другими у світі операторами Bayraktar TB2, при цьому кожен дрон, так чи інакше необхідно обслуговувати та проводити регламентні роботи. І це також стосується й наземних станцій керування. А возити їх у Туреччину кожен раз означає значну витрату часу. Але після запуску сервісного центру робота у цьому напрямі вочевидь піде значно швидше.

Також варто зазначити, що турецька Baykar не відмовилась від своїх планів щодо створення в Україні власного заводу з виробництва Bayraktar TB2, Akıncı та Kızılelma. Й очікується, що перші дрони на ньому будуть виготовлені у 2025 році.

Завод Baykar Україна
Проєкт завода Baykar в Україні

Й станом на середину липня, як повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, завод Baykar вже почали будувати фізично.

Читайте також: З'явилось перше фото залізничного мосту через Чонгар після ураження: важливі деталі знімка