xcounter
#

Стали відомі нові деталі щодо заводу з виробництва безпілотників Bayraktar в Україні

23597
Стали відомі нові деталі щодо заводу з виробництва безпілотників Bayraktar в Україні

Очікується, що перша продукція зійде з конвеєра у 2025 році

Попри війну з РФ, Україна продовжує реалізовувати план з побудови заводу з виробництва безпілотних літальних апаратів – як повідомляє Міноборони України, за результатами перемовин з інвесторами було узгоджено, де саме буде побудований майбутній завод турецької оборонної компанії Baykar Makina.

Читайте також: Коли в Україні запрацює завод по виробництву Bayraktar TB2, і чи завадить цьому вторгнення РФ
Макет виробничої ділянки Baykar в Україні
Макет виробничої ділянки Baykar в Україні

Так, представники українського оборонного відомства спільно з партнерами з Туреччини визначили, де саме розташують Центр технічного обслуговування, ремонту, модернізації та навчання персоналу безпілотників лінійки Bayraktar – йдеться про такі моделі, як TB2, Akinci, Kizilelma, а також низка невеликих розвідувальних БПЛА.

Реактивний безпілотник Kizilema від Baykar Defence
Реактивний безпілотник Kizilema від Baykar Defence під час першого польоту 14 грудня 2022 року, фото - технічний директор компанії Baykar Сельчук Байрактар

Як відзначив представник Міноборони України з земельних питань і фінансування Борис Закутний у коментарі АрміяInform, у результаті зустрічей з інвесторами та іншими зацікавленими сторонами було створено також проект "Дорожньої карти" щодо питання передачі земельної ділянки, а також урегулювання спільного використання аеродрому.

Обсяг інвестицій у цей проект оцінюється у 95,5 млн доларів протягом наступних 10 років – очікується, що перша продукція зійде з конвеєра у 2025 році. Як відзначають у Міноборони, будівництво такого заводу вимагатиме "передачі високих технологій, локалізації виробництва сучасних безпілотників", які безпосередньо на полі бою продемонстрували свою ефективність.

Нагадаємо, раніше Defense Express детально розповідав, як буде виглядати завод Baykar з виробництва Bayraktar TB2, Akıncı та Kızılelma в Україні – він матиме загальну площу у понад 30 тисяч квадратних метрів, на якій працюватимуть понад 300 українських інженерів та техніків.

Читайте також: Baykar "переробить" Bayraktar TB2 на "літаючий Стінгер" для знищення "літаючих мопедів"