xcounter
#

"Сайгак" від "Української бронетехніки" на заміну УАЗ офіційно представлений: нові деталі та подробиці (фото)

4769
Радянський УАЗ-469 та "Сайгак" від КВП "Українська бронетехніка"
Радянський УАЗ-469 та "Сайгак" від КВП "Українська бронетехніка"

Військовий легковий автомобіль підвищеної прохідності від КВП "Українська бронетехніка" побудований на базі серійного шасі Toyota Hilux

Приватна компанія в рамках оголошеної Міністерством оборони України дослідно-конструкторської роботи за шифром "Сайгак" офіційно презентувала свою версію військового позашляховика.

За словами розробників, автомобіль від КВП "Українська бронетехніка" створений на базі серійного шасі Toyota Hilux та доопрацьований під технічне завдання Міноборони й адаптований до використання українськими військовими.

Читайте також: ​Як Франція замінила свої "уазики" P4 на Arquus VT4 попри гігантів Peugeot та Renault
Сайгак
Військовий позашляховик, що може прийти на заміну УАЗів в ЗСУ на базі Toyota Hilux, створений КВП "Українська бронетехніка" в рамках ДКР "Сайгак" / Фото: Валентин Карминский

"Міноборони спочатку оголошувало цей тендер наприкінці 2020-го. Одним з основних параметрів був дорожній просвіт – не менше як 240 мм, що відповідає характеристикам більшості порівняно недорогих комерційних позашляховиків, як то Mitsubishi L200, Ford Ranger, Great Wall Wingle 7, Toyota Hilux тощо.

У новому технічному завданні, яке було видано в травні ц.р., кліренс збільшений до 300 мм з аргументацією, що машина повинна бути не гірша за УАЗ (УАЗ-469/3151 власне й має кліренс 300 мм, – прим. ДЕ), - розповів генеральний директор приватного підприємства Владислав Бельбас в коментарі Defense Express.

Сайгак
Військовий легковий автомобіль підвищеної прохідності на базі Toyota Hilux, створений КВП "Українська бронетехніка" в рамках ДКР "Сайгак" на випробуваннях

Однак, за словами очільника "Української бронетехніки", закордонні аналоги з таким кліренсом, які могли б послужити базою для військового позашляховика, представлені тільки дуже дорогими моделями (Toyota Land Cruiser 78, Land Rover, Mercedes-Benz G-клас). Якщо звичайні пікапи можуть коштувати в районі $30 тисяч, то машини такого сегмента в закупівлі оцінюються у $70-80 тисяч.

Сайгак УАЗ-469
ЗСУ потребують тисячі нових позашляховиків

"Нам вдалося створити потрібну машину на базі серійного шасі Toyota Hilux, допрацювавши підвіску, підсиливши мости, замінивши колеса тощо. Звичайно ж, всі зміни були узгоджені з Toyota Europe. Тобто на ці машини в нас заводська гарантія", - зауважив Владислав Бельбас.

Toyota Hilux
Перша партія військових позашляховиків Toyota Hilux для армії Чехії від Glomex MS. Помітно, що колеса в чеській версії дещо менші, ніж у "Сайгака" від "Української бронетехніки" / Фото: Міноборони Чехії

"Крім того, ми розробили машину в партнерстві з чеською компанією Glomex MS, яка поставляє Ford Ranger в Польщу (армії), Toyota Hilux в Чехію (армії та поліції), а також нещодавно виграла тендери в Словаччині та Македонії. Вони є постачальником такого типу автомобілів для армій Східної Європи", - додав він.

Ford Ranger XLT армії Польщі від Glomex MS
Ford Ranger XLT армії Польщі від Glomex MS

Завдяки такому партнерству створена КВП "Українська бронетехніка" версія "Сайгака" на базі Toyota Hilux адаптована як під вимоги українських військових, так і відповідає (вони вже пройдені та підтверджені під час відповідних випробуваннях в Європі) сучасним вимогам НАТО.

Сайгак
Військовий легковий автомобіль підвищеної прохідності на базі Toyota Hilux, створений КВП "Українська бронетехніка" в рамках ДКР "Сайгак" на випробуваннях

"Самі чехи (Glomex) кажуть, що наші вимоги (Міноборони України – прим. ДЕ) найвищі з усіх країн Східної Європи. Зокрема, аналогічний тендер в Польщі тривав близько 6 років. Тому що теж спочатку видали високі вимоги й отримали відповідну високу ціну. Після чого вимоги почали урізати, поки не дійшли до нормальної ціни. Чеські партнери висловлюють занепокоєння, що в Україні все затягнеться таким саме чином", - відзначив гендиректор вітчизняного підприємства.

Сайгак
Адаптована зброярами КВП "Українська бронетехніка" в рамках ДКР "Сайгак" Toyota Hilux має кліренс 300 мм / Фото: Валентин Карминский

Водночас на українському підприємстві виказують інші побоювання, що проблеми з затягуванням строків можуть заявитися ще раніше, через не зовсім зрозумілі дії Міністерства оборони.

Сайгак УАЗ-469
Радянський УАЗ-469 та "Сайгак" (Toyota Hilux) від КВП "Українська бронетехніка" / Фото: Валентин Карминский

"За умовами конкурсу, до 1 вересня ц.р. ми маємо надати Міністерству оборони України дослідний зразок і провести заводські випробування. Проблема в тому, що методик та програм для проведення заводських випробувань в нас немає – Міноборони їх досі не надали. Проте ми готові виходити на державні випробування, адже наш "Сайгак" відповідає стандартам НАТО", - зазначив Владислав Бельбас.

Сайгак
"Сайгак" (Toyota Hilux) від КВП "Українська бронетехніка" в задній проєкції

За його словами, "Українська бронетехніка" останні два місяці у листах неодноразово зверталася до Міноборони щодо надання цих методик, але відповіді й досі не отримала. При цьому, на засіданнях до цього надавалася інформація, що вже на цей рік ЗСУ в рамках ДОЗ-2021 мають замовити перші 150 нових машин.

Сайгак
Військовий легковий автомобіль підвищеної прохідності на базі Toyota Hilux, створений КВП "Українська бронетехніка" в рамках ДКР "Сайгак" на випробуваннях

"Наскільки нам озвучували, цього року в ДОЗ стояло 150 машин. Тобто до 1 вересня мали бути надані зразки, що пройшли заводські випробування. Після цього, орієнтовно за 2 – 3 місяці, мали б завершитися держвипробування, і до кінця року укладено контракти. Причому, оскільки вироби вже в ДОЗ, контракти укладаються за переговорної процедури, а не на відкритому тендері, як анонсувалося спочатку", - розповів очільник КВП "Українська бронетехніка".

СБА Новатор військовий позашляховик Сайгак СБА Варта  КВП Українська бронетехніка
СБА "Новатор", військовий позашляховик "Сайгак" (Toyota Hilux) та СБА "Варта" від КВП "Українська бронетехніка" / Фото: Валентин Карминский

За оцінками фахівців, потреба Збройних сил України у нових позашляховиках сягає тисяч одиниць. Аналогічні машини знайдуть застосування також в Національній гвардії, Державній прикордонній службі та Державній службі України з надзвичайних ситуацій.

Читайте також: "Не буде соромно на дорогах": армія Чехії отримала перші автомобілі на заміну Land Rover та 40-річних УАЗ