xcounter
#

Кінцева мета - звільнити Крим: міністр оборони України окреслив етапи боротьби, але чи готовий до цього Захід

2611
Кінцева мета - звільнити Крим: міністр оборони України окреслив етапи боротьби, але чи готовий до цього Захід

Україні та союзникам необхідно бути готовими до зовсім довготривалої війни

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що задача України полягає у повному звільненні всієї території країни від окупації РФ, включно з Кримом.

"Ми збираємося звільнити всі наші території, все це, включно з Кримом, який є стратегічною метою для України, тому що це українська територія. Але ми будемо рухатися крок за кроком", - заявив Олексій Резніков у інтерв'ю CNN.

Читайте також: Україна отримає додаткову артилерію від Польщі, Нідерландів та Канади: які артсистеми можуть передати ці країни
Міністр оборони України Олексій Резніков
Міністр оборони України Олексій Резніков

Також він окреслив кожен з цих кроків окремо. Першим з них має бути стабілізація ситуації на передовій та запобігання втрат у зіткненнях з армією РФ. На другому етапі окупанти мають бути відкинуті на позиції перед вторгненням 24 лютого.

І лише на третьому етапі, будуть проведені обговорення з партнерами щодо звільнення таких окупованих територій, як Крим. Водночас очільник Міноборони України підкреслив, що американська зброя допоможе Україні повернути всі окуповані Росією території.

pzh 2000
Перелік переданого озброєння Україні - кращий індикатор

Враховуючи цю заяву, то, вочевидь, Україні та союзникам необхідно бути готовими до зовсім довготривалої війні, яка потребуватиме мобілізації значних ресурсів. Звісно, якщо РФ, через інші причини, не сколлапсує раніше. І чи готовий до цього колективний захід можливо почути у заявах посадовців та лідерів.

І якщо до США, Великобританії, Польщі та держав Балтії та низки інших країн питань не виникає. То можливо помітити зміну риторики вже і на рівні колективного НАТО в особі його генсека Єнса Столтенберга, який раніше підкреслював, що Альянс буде дистанціюватись та робити все, щоб не стати учасником конфлікту.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг
Генсек НАТО Єнс Столтенберг

Зокрема, саме він оголосив про переведення Збройних Сил України на озброєння стандартів НАТО силами країн Альянсу. Це вкрай масштабна задача, яка буде вирішуватись тривалий час, що говорить про неухильність обраного вектора.

За інформацією Reuters до фактичної зміни вектора зі "зберегти обличчя Путіну" до "відновити територіальну цілісність України, включаючи Крим" готуються у Франції. Як мінімум, під час візиту у Київ президент Емманюель Макрон вже декілька разів наголосив на підтримці України на шляху до перемоги.

Щодо Німеччини, то поки доволі складно оцінювати дійсну підтримку цієї країни, яка поки робить все можливе для того, щоб не постачати Україні важке озброєння. Тому найкращим індикатором реальної позиції Берліна буде саме зміни цієї політики.

І мабуть, саме від позиції цих двох держав залежить політика інших країн ЄС, чия допомога не менш потрібна Україні - Італії та Іспанії.

Читайте також: У Пентагоні прояснили аспекти передачі Україні протикорабельних Harpoon: скільки їх буде і коли передадуть
ТЕГИ Війна