xcounter
#

У Пентагоні прояснили аспекти передачі Україні протикорабельних Harpoon: скільки їх буде і коли передадуть

Harpoon
Harpoon
8480

Україна розгорне додаткові батареї Harpoon Coastal Defense System для захисту узбережжя від морського десанту РФ

США оголосили про передачу чергового пакету допомоги на 1 млрд доларів, який, зокрема, включає дві системи берегової оборони Harpoon. Про це офіційно повідомив міністр оборони США Ллойд Остін, але ця заява викликала деяку плутанину.

Все через те, що про передачу двох наземних пускових Harpoon було повідомлено ще 23 травня, а станом на 9 червня, відповідно до заяви міністра оборони України Олексія Резнікова, вони вже були на бойовому чергуванні. Більше того, була відома історія, що спеціально для України Данія розконсервувала єдині у своєму роді дві батареї Harpoon Coastal Defense System, які вона зняла з озброєння на початку 2000-х років. І більше ні в кого наземних пускових для Harpoon не було.

Читайте також: Ще одне джерело сотень одиниць БМП та танків у НАТО: яка країна зараз активно проводить переозброєння

Саме тому у Пентагоні на додатковому брифінгу пояснили цю ситуацію. Як виявилось мова йде саме про дві нові наземні системи, які виготовлені з нуля американською оборонною промисловістю. Тобто загалом Україна буде мати, судячи з усього, чотири батареї Harpoon Coastal Defense System, дві від Данії, дві від США.

Але є одна проблема: ці дві додаткові системи не прибудуть до України "завтра". Мова йде про те, що їх ще будуть доопрацьовувати, також має пройти навчання українських фахівців, тому для їх розгортання в Україні знадобиться "декілька місяців". Хоча в Пентагоні підкреслили, що будуть робити все можливе для прискорення цього процесу.

Harpoon
Harpoon в залежності від версії має дальність 125-150 км

Також в американському оборонному відомстві підкреслили, що постачання протикорабельних систем залишалось одним з найпріоритетніших відповідно до наданих Україною потреб.

Зазначимо, що серійні протикорабельні ракети Harpoon призначені для знищенні надводних цілей на відстані від 125 до 150 км в залежності від модифікації. Також у сучасних версіях ракети існує можливість атаки наземних цілей. З точки зору наявності в Україні комплексів від Данії, а також вітчизняних "Нептунів", додаткові Harpoon Coastal Defense System дозволять укріпити зону заборону доступу надводним кораблям РФ у північно-західну частину Чорного моря.

Harpoon Нептун
Зони прикриття акваторії береговими комплексами Harpoon та "Нептун"

Водночас це ніяким чином не впливає на здатність кораблів Чорноморського флоту РФ вести обстріл України ракетами типу "Калибр", які мають дальність до 1500 км. А також не знімає блокаду з українських портів через наявність у РФ у складі Чорноморського флоту семи підводних човнів.

підводний човен рф
Навіть дизель-електричним підводним човнам вже дуже давно не треба "випливати", щоб "подихати", бо вже понад 80 років застосовується шноркель

Станом на зараз у Чорному морі знаходиться чотири підводні човни проекту 636.3 "Варшавянка", ще два застрягли поблизу Сирії, а у "стінки" на ремонті в окупованому Севастополі стоїть експерементальна Б-871 "Алроса".

Читайте також: Експериментальна бригада, що здатна "перемолоти" орду: що цікавого може "підказати" Південна Корея