xcounter
#

Україна отримає додаткову артилерію від Польщі, Нідерландів та Канади: які артсистеми можуть передати ці країни

PzH 2000
PzH 2000
18490

Допомога Україні артилерією залишається одним з найголовніших напрямів союзників

За підсумками зустрічі "Рамштан-3" деякі країни оголосили про передачу Україні додаткового озброєння, зокрема артилерійських систем. Окрім США, яке передає ще 18 гаубиць M777, неназвана кількість та тип артилерійських систем буде переданий Польщею, Нідерландами та Канадою.

Водночас можливо подивитись на те, які саме артилерійські системи знаходяться на озброєнні цих країн для оцінки можливого змісту допомоги. Зокрема Канада у квітні вже передала чотири M777 зі 37 одиниць, які були в неї на озброєнні. Водночас міністерка оборони Канади Аніта Ананд вже заявила, що країна передає України 10 змінних стволів для цієї гаубиці.

Читайте також: У Пентагоні прояснили аспекти передачі Україні протикорабельних Harpoon: скільки їх буде і коли передадуть
M777
M777

Зазначимо, що заміна стволів є регулярною процедурою після декількох тисяч пострілів на будь-якій артилерійській системі. А ЗСУ використовують M777 настільки активно, що декілька десятків гармат вже вимагають такої заміни. Також з боку Канади було повідомлено про передачу додаткових боєприпасів, але чи буде країна надавати саме нові додаткові M777 - поки невідомо.

Щодо Нідерландів, то ця країна ще у середині травня заявила про передачу Україні п'яти одиниць САУ PzH 2000. Ця партія, разом із німецькою у кількості семи PzH 2000, буде передана наприкінці червня після рекордного 40-денного курсу навчання. Враховуючи те, що на складах у голландців знаходиться ще близько 30 одиниць PzH 2000, скоріш за все передані будуть саме певна частина з них.

PzH 2000
PzH 2000

Допомогу Польщі у цій трійці спрогнозувати доволі складно, через те, що Варшава активно та не деталізуючи постачає величезні об'єми допомоги. Включно з понад 240 танками Т-72, як новітніми САУ Krab у кількості 18 одиниць, так і неназваною кількістю інших систем серед яких можливо вже були: "Акації", "Dana", системи РСЗВ "Град" та RM-70.

САУ Krab
САУ Krab

Також необхідно нагадати про замовлення з боку України на 50 одиниць Krab, які ще мають бути виготовлені. Тобто визначити що саме передадуть поляки вкрай важко.

Читайте також: Черговий пакет допомоги від США на один млрд доларів: що у нього увійшло (оновлено)