xcounter
#

Чи дійсно було виробництво С-300 та "Бук" на заводі сільгосптехніки, що горів під Москвою

20391
Процес виробництва зенітних ракет 48Н6 до комплексів С-400 на потужностях ММЗ "Авангард", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Процес виробництва зенітних ракет 48Н6 до комплексів С-400 на потужностях ММЗ "Авангард", ілюстративне зображення з відкритих джерел

В столиці країни-агресора є виробництво зенітних ракет та гідравліки, але воно розміщене на інших об'єктах

В українських соцмережах пішла доволі парадоксально сформульована інформація, а саме – що під Москвою палає закинутий завод сільгосптехніки, на якому виготовляли зенітно-ракетні комплекси С-300 та "Бук", а в деяких твердженннях – начебто й ракетно-артилерійські зенітні комплекси "Панцирь".

Тут мова про пожежу на об'єкті "Люберецкий завод сельскохозяйственного машиностроения" в місті Любєрци Московської області, котрий ще в 1992 році припинив роботу за офіційно оголошеним профілем, але на території якого різні комерційні структури можуть орендувати ті чи інші приміщення.

Читайте також: Гіперзвукові перегони: одна з країн хоче чимшвидше зробити нову ракету
Пожежа на території "Люберецкого завода сельскохозяйственного машиностроения", 15 серпня 2024 року, зображення із соцмереж

Першоджерелом в цій історії виступили взагалі російські пабліки, які стверджують, що на території "Луберецкого завода сельскохозяйственного машиностроения" палають будівлі, які орендувала компанія по виробництву різного роду декорацій, площа загоряння склала до 3,5 тисяч квадратних метрів, на даний момент заявляється про локалізацію цієї пожежі.

Повідомлення про будь-який інцидент на об'єкті, який би теоретично міг би мати бодай опосередковане відношення до російського ВПК, завжди викликають масу позитивних емоцій. Але схоже, що у випадку із згаданим вище закритим заводом сільськогосподарського машинобудування в Любєрцах під Москвою слід бути обережними як мінімум в очікуваннях та оцінках.

Формальна логіка підказує, що завод сільськогосподарського машинобудування навряд чи би міг мати "побічну" спеціалізацію у формі виробництва бодай окремих елементів до систем протиповітряної оборони, не кажучи уже про виготовлення цілісних ЗРК. Бо агромашини радянського зразка або вузли до них та засоби ППО – це принципово різної складності вироби, що уже виключає можливості для "побічного виробництва" саме в такому ракурсі.

Новий виробничий корпус для концерну "Алмаз-Антей" в місті Москва, жовтень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Якщо уже продовжувати логічний ланцюжок, то справді, в околицях Москви є підприємства оборонно-промислового комплексу, які можна віднести до ланцюжка виробництва засобів ППО. Але в даному випадку мова точно не про "Люберецкий завод сельскохозяйственного машиностроения".

Наприклад, тут мова може бути про "Московский машиностроительный завод "Авангард"", котрий спеціалізується на виготовленні зенітних ракет до комплексів С-300 та С-400 та належить до структури корпорації "Алмаз-Антей".

Навіть були повідомлення, що у жовтні 2023 року для ММЗ "Авангард" було збудовано додатковий виробничий корпус у формально "цивільному" індустріальному парку "Руднево" в межах міста Москва.

Також мова про ще цілий перелік підприємств із приставкою "Московский машиностроительный завод" на території власне міста Москва, які належать до структури російського ВПК та мають назви відповідно "Знамя", "Скорость" та "Вымпел" та спеціалізуються переважно на авіатехніці (але попереджаємо, що тут вкрай спрощено передали профіль діяльності цих підприємств).

Про всяк випадок окремо деталізуємо, що комплекси "Панцырь" у всіх версіях взагалі виготовляються на заводі "Щегловский вал" в місті Тула.

Але у всякому випадку, ми заодно навели перелік підприємств ВПК на території столиці країни-агресора, за новинами з яких слід стежити особливо уважно.

Читайте також: У Ізраїлі лише за три місяці модернізували старі ​гармати Vulcan для боротьби із БПЛА