xcounter
#

Гіперзвукові перегони: одна з країн хоче чимшвидше зробити нову ракету

2933
Художнє зображення від UK Defence Journal
Художнє зображення від UK Defence Journal

Велика Британія ще у 2023 році започаткувала проєкт гіперзвукового озброєння, у планах - введення в експлуатацію у 2030 році

Велика Британія планує зосередити більше зусиль на створенні новітнього озброєння, щоб наздогнати такі країни, як США, Китай чи РФ - йдеться про пришвидшення реалізації програми гіперзвукової ракети власного виробництва, яку створюють у рамках ширшої стратегії з укріплення обороноздатності країни.

Британці мають амбітну мету ввести в експлуатацію нове озброєння у 2030 році. Станом на сьогодні відомо про започаткування програмної групи під назвою Team Hypersonics, яка і буде відповідати за розвиток гіперзвукового потенціалу Великої Британії.

Читайте також: Як Японія працює над гіперзвуковою ракетою HVGP, і коли планує ставити на озброєння

Як розповідають в UK Defence Journal, ця програмна група об’єднує як представників оборонного відомства, так і оборонно-промислового комплексу та науковців.

Звичайно, що основним напрямком розробки стане так звана програма Hypersonic Technologies and Capability Development Framework (HTCDF), йдеться про поетапну розробку гіперзвукової ракети, виділені на ініціативу кошти наразі становлять 1 млрд фунтів стерлінгів (близько 1,29 млрд доларів).

Загалом до проєкту залучено 90 учасників - це як оборонні підрядники, так й інші різні підприємства, а також і академічні установи.

Нову гіперзвукову британську ракету описують у досить загальних рисах - швидкість понад 5 Маха, щоб вона мала можливість ефективно долати протиповітряну оборону противника.

Загалом через чутливість програми в оборонному відомстві Великої Британії не розголошують деталей про цей проєкт.

Також зараз невідомо, яку саме пускову платформу будуть використовувати для гіперзвукової ракети, але розглядають варіанти запуску як з наземної системи, так і з винищувачів чи кораблів.

Водночас відзначається, що станом на сьогодні вже тривають випробування низки ключових технологій для нової гіперзвукової ракети, у тому числі й двигуна.

Нагадаємо, вперше про те, що британці мають плани зі створення власної гіперзвукової ракети стало відомо у квітні цього року. Фактичний старт програми відбувся у грудні 2023 року, коли було запущено проєкт "Гіперзвукові технології та рамки їх розвитку".

Читайте також: Британці списують легкі танки FV107 Scimitar, чи варто було б їх використати для зміцнення ЗСУ