xcounter
#

Зустріч "Рамштайн-9": окреслено головні питання й чи є шанси на західні винищувачі

4633
Питання літаків для України, вже в вочевидь не передбачає дискусії який краще (фото: NATO Allied Air Command)
Питання літаків для України, вже в вочевидь не передбачає дискусії який краще (фото: NATO Allied Air Command)

​Міністр оборони України Олексій Резніков окреслив головні питання чергової, вже дев'ятої зустрічі союзників у форматі "Рамштайн"

Як повідомив очільник Міністерства оборони України Олексій Резніков під час чергової зустрічі на авіабазі Рамштайн у Німеччини мова буде йти про питання посилення протиповітряної оборони України, включно з авіацією, а також збільшенню членів так званої "танкової коаліції".

Окрім того, будуть підняті питання забезпечення Збройних Сил України боєприпасами, прискорення логістики, обслуговування та ремонту озброєння, а також розширення підготовки українських військових.

Читайте також: Новітній танк KF51 Panther для ЗСУ від Rheinmetall: реальність, обіцянки, можливості та сенс

Й звісно питання авіації буде одним з найгостріших, бо тема передачі Україні західних винищувачів більш ніж актуальна. Особливо після того, як розмова щодо Eurofighter від Великої Британії, а також F-16 від Нідерландів доволі несподівано набула конкретики.

Eurofighter
Eurofighter

Водночас цю тему, яка так чи інакше, але фігурувала ледь не з перших днів російського вторгнення, цілком справедливо сприймати з об'єктивним скептицизмом. Бо питання передачі літаків до України й досі залишається "важким" рішенням. Але й передача західних танків ще декілька місяців тому також знаходилась у розділі "навіть не обговорюється".

Зокрема у червні минулого року президент Франції Еммануель Макрон на питання передачі певних видів озброєння відповів наступне:

"Це майже офіційна позиція партнерів по НАТО, що ми допомагаємо Україні оборонятися, але не вступаємо у війну з РФ. Тому певне озброєння, як наприклад, штурмові літаки або танки - було домовлено не постачати", – сказав тоді Макрон, який першим й оголосив про передачу перших "легких танків" до України у вигляді AMX-10RC через пів року у січні 2023. І саме оголошення про передачу цих машин, цілком можливо, стало каталізатором постачання вже основних бойових танків.

AMX-10RC
AMX-10RC

Тобто деякі речі змінюються, хоча й не завжди процес узгодження виглядає безпроблемним, що продемонструвала початкова позиція Берліна щодо передачі Leopard 2. Але й вона була змінена й доволі швидко, хоча, вочевидь, потребувала певного тиску від інших країн.

Саме тому питання передачі західних винищувачів до України - це те, що точно знаходиться на столі. Інша справа, що навіть якщо це рішення буде прийнято, то доволі оптимістичним буде вважати, що вони почнуть захищати українське небо вже через "два-три тижні максимум". Бо для цього необхідно вирішити питання з навчанням пілотів та техніків, підготовки аеродромів, а головне - їх захисту на землі, що, вочевидь, потребує для початку розгортання та настання повної бойової готовності ЗРК Patriot у ЗСУ.

ЗРК Patriot
ЗРК Patriot
Читайте також: Про субмарини із Tomahawk для України можна навіть не жартувати, там уже Австралія зайняла чергу до 2040 року