xcounter
#

Зенітно-ракетний канібалізм, гігантські САУ "Піон" на стрільбах та спроби РФ "захистити" танки від української зброї: події тижня від Defense Express

13397
САУ "Піон"
САУ "Піон"

Збройні Сили України демонстративно вивели на стрільби гігантські САУ "Піон"; ВС РФ "захистили" свої танки від Javelin та Bayraktar TB2 ЗСУ та як держава підтримує свій "повітряний щит" – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

САУ "Піон" на стрільбах

Прес-служба Генерального штабу Збройних Сил України на своїй сторінці у Facebook виклала повідомлення, котре свідчить: наше військо вперше у цьому році вивело на стрільби самохідні артилерійські установки 2С7 "Піон" калібром 203 міліметрів.

Читайте також: Як Чехія бюджетно оновлює ППО: без Patriot та NASAMS, частина 1 - SPYDER
САУ "Піон"
САУ "Піон" на стрільбах

Як свідчить фото, котре виклала прес-служба Генерального штабу ЗСУ, на стрільби вивели мінімум чотири самохідні артустановки 2С7 "Піон".

Як можемо пересвідчитись, деталей у тексті цього допису – вкрай мало, лише можемо визначити, що розрахунки САУ 2С7 "Піон" готуються до участі у (ймовірно) престижних міжнародних навчаннях.

Повітряні Сили хочуть замовити розробку українських ЗРК

Відповідну інформацію оприлюднив начальник зенітних ракетних військ полковник Борис Генов під час привітання військовослужбовців з Днем Повітряних Сил Збройних Сил України (ймовірно, "старою" версією, яка до 2007 року відзначалася у перші вихідні липня, а з 2007 року перенесена на перші вихідні серпня).

ЗРК Україна
Перспективні українські ЗРС середньої та великої дальності СД-300 та "Кільчень"

У своєму зверненні, Борис Генов зокрема повідомив й про поточний стан сил ППО та майбутні плани з розвитку.

Так, він нагадав, що у зв’язку з подальшою застарілістю радянських комплексів ППО, котрі стоять на озброєнні підрозділів ЗСУ, наразі розглядається питання закупівлі зенітно-ракетних комплексів у західних партнерів.

Водночас Збройні сили зацікавлені й у виготовленні українських комплексів, й роботи по цій темі вже проводяться й мають надію на успіх не лише в Україні. Більше деталей - в матеріалі Defense Express.

У РФ хочуть захиститися від "Нептуна"

"Не можна виключати, що якусь кількість берегових ракетних комплексів "Нептун" Україна все-таки розгорне. І тоді перед кораблями ВМФ РФ впритул постане питання: а чи можемо ми збивати такі цілі?" Ось таке питання було піднято у публікації у російській газеті "Взгляд". То ж що планують робити за "поребріком" у відповідь ?

РК-360МЦ "Нептун"
РК-360МЦ "Нептун"

У публікації наголошується, що хибною є думка про те, що якщо протикорабельна ракета, як, зокрема, український "Нептун" - дозвукова за своєю швидкістью, то збити її раз плюнути. Це не так. Чому - Defense Express розповідає в окремій публікації.

Як у РФ "захистили" свої танки

Днями, на одному з полігонів в окупованій РФ у 2014 році українській АР Крим пройшли навчання одного з бойових підрозділів російської армії.

танки РФ
На думку військових РФ металеві "козирки" зможуть захистити російські танки від ПТРК FGM-148 Javelin, бомб Bayraktar TB2 та дронів-камікадзе

Як повідомила прес-служба Південного військового округу ВС РФ, екіпажі танків Т-72Б3 з'єднання берегової оборони армійського корпусу Чорноморського флоту виконали бойові стрільби зі штатного озброєння.

Однак найбільш цікавим є не власне типові стрільби по мішенях, а дообладнання штатних танків окупанта, які знаходяться на окупованій української території.

Т-72БЗ
"Оновлені" Т-72Б3 на навчаннях з'єднання берегової оборони армійського корпусу ЧФ у липні 2021 року / Фото: прес-служба ПВО

Як можна побачити зі світлин від прес-служби ПВО, на баштах танків зверху наварені специфічні конструкції, які мають захистити бойову машину від ураження зверху. На думку російських військових ці "козирки" захистять найбільш уразливі та слабозахищені місця Т-72Б3 від сучасних боєприпасів, які "атакують" ціль зверху. Більше деталей - в нашому матеріалі.

Зенітно-ракетний канібалізм

Наше видання нещодавно розповідало про підготовку ЗСУ до нових випробувань САУ "Богдана" на полігоні "Ягарлик", із посиланням на повідомлення прес-служби Генерального штабу Збройних Сил України.

С-300 комплекс ППО
Комплекс С-300 радянського виробництва – основа протиповітряної оборони України

У тому повідомленні була ще одна важлива новина: після проведення комплексу випробувань "Богдани" Збройні Сили планують провести на "Ягарлику" випробувальні пуски ракетних систем після ремонту і модернізації, про що розповів заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Радіон Тимошенко.

Таку новину можемо назвати як мінімум суперечливою. Бо вона одночасно може свідчити і про те, що Повітряні Сили України підтримують свою боєздатність на належному рівні.

С-300ПТ
Пуски зенітних ракет з комплексу С-300ПТ ЗСУ на полігоні Державному випробувальному полігоні "Ягорлик" під час навчань "Об’єднані зусилля – 2020", фото ілюстративне

І водночас - що можливості по ремонту зенітно-ракетних комплексів вітчизняного війська підійшли до межі вичерпання, "повітряний щит держави" доводиться підтримувати буквально "канібалізмом" ЗРК радянського виробництва. Про що саме йдеться - розповідали в окремому матеріалі.

Гарної неділі!

Читайте також: Битва за острів Зміїний: Збройні Сили готувались до боїв проти сепаратистів на півдні Одещини