xcounter
#

ВС РФ "захистили" свої танки від Javelin та Bayraktar TB2 ЗСУ (фото)

44512
На думку військових РФ металеві "козирки" зможуть захистити російські танки від ПТРК FGM-148 Javelin, бомб Bayraktar TB2 та дронів-камікадзе
На думку військових РФ металеві "козирки" зможуть захистити російські танки від ПТРК FGM-148 Javelin, бомб Bayraktar TB2 та дронів-камікадзе

Наразі Т-72Б3 з "інноваційним" захистом башти вже стоять на озброєнні в окупованому Криму

Днями, на одному з полігонів в окупованій РФ у 2014 році українській АР Крим пройшли навчання одного з бойових підрозділів російської армії.

Як повідомила прес-служба Південного військового округу ВС РФ, екіпажі танків Т-72Б3 з'єднання берегової оборони армійського корпусу Чорноморського флоту виконали бойові стрільби зі штатного озброєння.

Читайте також: ​Bayraktar TB2 ЗСУ діяв поблизу окупованого Криму та Донбасу разом із БПЛА та літаками НАТО (оновлено)
"Оновлені" Т-72Б3 на навчаннях з'єднання берегової оборони армійського корпусу ЧФ у липні 2021 року / Фото: прес-служба ПВО

Однак найбільш цікавим є не власне типові стрільби по мішенях, а дообладнання штатних танків окупанта, які знаходяться на окупованій української території.

Як можна побачити зі світлин від прес-служби ПВО, на баштах танків зверху наварені специфічні конструкції, які мають захистити бойову машину від ураження зверху. На думку російських військових ці "козирки" захистять найбільш уразливі та слабозахищені місця Т-72Б3 від сучасних боєприпасів, які "атакують" ціль зверху.

Вперше
Вперше "захищені" Т-72Б3 побачили на навчаннях у червні 2021 року

Вперше, танки з подібними оновленнями продемонстрували під час навчань на полігоні Кадамовскій в Ростовській області місяць тому. Власне тоді російські військові й пояснили призначення "козирків від сонця".

"Конструкція призначена для посилення захисту від протитанкових ракет і боєприпасів нового покоління. Як відомо, сучасні ПТРК, в тому числі американський Javelin, розробляються з розрахунком, щоб ракета вражала найбільш уразливі частини бронетехніки. Одним з таких місць є верхня проєкція танкової башти", - прокоментували тоді нововведення представники ПВО ВС РФ журналістам видання "РГ".

Перші бойові пуски з ПТРК FGM-148 Javelin новими операторами ЗСУ, підготовленими в Навчальному центрі Національної академії сухопутних військ. Червень 2021 року / Фото: АрміяInform
Перші бойові пуски з ПТРК FGM-148 Javelin новими операторами ЗСУ, підготовленими в Навчальному центрі Національної академії сухопутних військ. Червень 2021 року / Фото: АрміяInform

Також згадали й про баражуючи БПЛА, які теж "намагаються вразити танки та іншу бронетехніку саме в найменш прикриту бронею верхню частину корпусу" і від чого танки РФ відтепер начебто захищені.

"Найближчим часом інші танки Т-72 отримають подібні елементи захисту", - підкреслили у військовому відомстві РФ.

Як відомо з досвіду бойових дій останніх років, подібні решітки слабо захищають навіть від стареньких РПГ-7, а сучасні кумулятивні ракети ПТРК чи коректуємі боєприпаси з безпілотників взагалі навряд чи їх
Як відомо з досвіду бойових дій останніх років, подібні решітки слабо захищають навіть від стареньких РПГ-7, а сучасні кумулятивні ракети ПТРК чи коректуємі боєприпаси з безпілотників взагалі навряд чи їх "помітять"

Цікаво, що "інновацію", яка має захистити від ПТРК Javelin та ударів безпілотників (як дронів-камікадзе, так і ударних БПЛА) першою чергою отримали танки, які базуються неподалік (або на окупованій території) України, яка власне й має на озброєнні таку техніку, на відміну від більшості сусідів РФ.

Перспективний український баражуючий боєприпас ST-35
Перспективний український баражуючий боєприпас ST-35 "Грім" атакує ціль майже вертикально зверху

І хоч обізнані в темі дії кумулятивних боєприпасів (як на ПТРК FGM-148 Javelin), баражуючих ударних дронів чи керованих плануючих бомб (як на Bayraktar TB2) експерти в один голос констатують вкрай велику сумнівність та доцільність захисту у такому виконанні, самі дії командування військ РФ говорять про те, що нові загрози, які несе сучасне кероване озброєння, ними сприймаються досить серйозно.

Склад минулої поставки Bayraktar TB2 до ЗСУ: 6 дронів, 3 станції, кілька сотень MAM-L, навчання, тощо
Склад минулої поставки Bayraktar TB2 до ЗСУ: 6 дронів, 3 станції, кілька сотень MAM-L, навчання, тощо

Також можна відзначити й те, що російські військові, ймовірно, були неприємно враженні уразливістю бронетехніки радянського зразка перед атаками подібним озброєнням та власне його ефективністю в сучасній війні. Можливості ж ударних дронів в РФ могли оцінити під час кількох тогорічних конфліктів, де брали участь турецькі ударні дрони Bayraktar TB2 та різноманітні дрони-камікадзе.

Читайте також: ПТРК Javelin та "Стугна-П", БПЛА Bayraktar TB2, система LaserTag й легкі літаки-камікадзе: як пройшли масштабні навчання на Ширлані (відео)