xcounter
#

Вперше знищено БТР-50, українські ракети на 750-1000 км, як швидко можна набрати "броні" на бригаду та інші новини тижня

12661
Вперше знищено БТР-50, українські ракети на 750-1000 км, як швидко можна набрати "броні" на бригаду та інші новини тижня

Сили оборони вперше знищили БТР-50 рашистів, яке далекобійне озброєння на 750-1000 км має Україна та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Далекобійне озброєння України

Україна має "відпрацьовані експериментальні зразки" ракетного озброєння, яке має дальність 750-1000 км. І зараз мова йде про створення серійного виробництва цих засобів далекобійного ураження.

Читайте також: Кораблі проекту 22160 "Василий Быков" не є носіями ракет "Калибр", і ось чому

Про це повідомив радник Офісу Президента України Михайло Подоляк "24 Каналу", додавши, що для цього планується залучити інвестиції та іноземних зброярів. Додамо, що про існування робіт над ракетою із дальністю навіть понад 1000 км повідомляв й екс-міністр оборони України Олексій Резніков.

Україна далекобійне озброєння ракети "Стриж"
Зона ураження 1000 км

Також вкрай важливо розкласти заяву Подоляка на складові, бо, по-перше, мова йде про "зразки", а не про "зразок" і саме ракети, а не більш абстрактне "далекобійне" озброєння куди також входять й дрони-камікадзе. По-друге, ці зразки вже відпрацьовані, тобто були застосовані. А розкид дальності у 750-1000 км, скоріш за все означає, що цих зразків, як мінімум два - один на до 750 км, інший до 1000 км. Розповідаємо про те, що це та скільки часу необхідно на початок серійного виробництва.

Вперше знищений БТР-50

Збройні Сили України знищили ворожий бронетранспортер БТР-50 — кадри знищеної машини можна побачити на опублікованому в соцмережах відео від батареї управління та артилерійської розвідки 110-ї окремої механізованої бригади.

БТР-50
Знищений російський БТР-50 та пошкоджений Т-64БВ, фото — БУАР 110-ї ОМБр

Машину противника було знищено на Авдіївському напрямку на Донеччині — поблизу російського бронетранспортера також можна побачити пошкоджений російський танк Т-64БВ з мінним тралом КМТ-6.

Це перша підтверджена на фото чи відео втрата російського БТР-50 — нагадаємо, вперше про те, що рашисти тягнуть на фронт ці машини стало відомо у лютому цього року.

Озброєння для ЗСУ

Уряди Чехії та Данії запустили спільний проект, в рамках якого планують в наступні кілька місяців поставили для України техніку та озброєння, які стоять на складах чеських приватних компаній та будуть викуплені за рахунок данської влади. В даному випадку мова буде саме про відновлене озброєння і саме про ті зразки, які уже відомі нашим військовим, тому це в теорії має в чомусь прискорити хід проекту.

Т-72
Відновлення та модернізація Т-72 для ЗСУ на потужностях чеської Excalibur Army, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

В рамках першої частини цього проекту передбачається, що для наших військових буде поставлено "майже 50" танків та бронемашин, 2500 пістолетів та 7000 гвинтівок, 500 ручних кулеметів та 500 снайперських гвинтівок, засоби РЕБ та радіотехнічної розвідки, "значна кількість крупнокаліберних боєприпасів". Про це йдеться у заяві, опублікованій Міноборони Чехії.

Т-72 БМП-1 ЗСУ
Чехія готує до відправки Т-72 та БМП-1 для ЗСУ, квітень 2022 року, фото з відкритих джерел

Водночас, також зазначається, що у другій частині цього проекту має бути передано дещо менший обсяг піхотного озброєння для ЗСУ. Мова там про 500 крупнокаліберних кулеметів, 280 "безвідкатних гармат" (ймовірно, тут мова про СПГ-9 або його аналоги), 7000 протитанкових систем, 10 тисяч ручних гранат, 60 мінометних систем та "значна кількість" систем для боротьби проти дронів. Розповідаємо, скільки часу треба зараз, щоб набрати бронетехніки та зброї хоча б на ще одну бригаду ЗСУ.

США швидко передали Ізраїлю високоточні SDB

Після атак бойовиків ХАМАСу по території Ізраїля, американська компанія Boeing прискорила постачання "розумних" бомб для ізраїльських військових — йдеться про GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB), які літак повітряних сил Ізраїлю доставив з бази ПС США.

GBU-39 SDB
Фото — U.S. Air Force

Важливий момент, який варто озвучити — що США прискорили передачу Ізраїлю того озброєння, яке декілька років тому було закуплено в американської компанії у рамках укладеного контракту.

Так, у 2021 році адміністрація президента США Джо Байдена погодила продаж Ізраїлю високоточного авіаційного озброєння на суму 735 млн доларів — у рамках угоди Ізраїль мав отримати як високоточні бомби GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB), так і комплекти Joint Direct Attack Munition (JDAM).

Як Ізраїль розгорнув резервістів

Ізраїль вже повністю відновив контроль над кордоном із Сектором Гази та авіацією завдає удари по бойовиках ХАМАС, вочевидь здійснюються останні приготування до наземної операції проти бойовиків.

ЦАХАЛ
ЦАХАЛ готується до наземної операції проти ХАМАС, фото — ЦАХАЛ

Для неї міноборони країни за вкрай короткі терміни провело збір 300 тисяч резервістів, що є безпрецедентним за всю сучасну історію масштабним збільшенням ЦАХАЛ. Для порівняння під час операції "Литий свинець" у 2008-2009 роках призвано було лише 80 тисяч резервістів. Розповідаємо, як Ізраїль розгорнув 300 тисяч резервістів за 48 годин.

Читайте також: Армія РФ отримала небезпечні установки "Земледелие": чим можна знищити