xcounter
#

В "Укроборонпромі" стверджують, що встигли виконати контракт з НГУ та передали їм всі БТР-4Е у 2020 році

5940
БТР-4Е НГУ на навчаннях у жовтні 2020 року
БТР-4Е НГУ на навчаннях у жовтні 2020 року

Шість останніх машин нацгвардійці отримали у грудні минулого року

Як повідомила прес-служба ДК "Укроборонпром" 5 січня 2021 року, ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова" повністю виконало контракт на постачання бронетранспортерів Національній гвардії України у 2020 році.

Нагадаємо, угоду на постачання 10 нових БТР-4Е військовій частині 3017 НГУ було відновлено у вересні минулого року (два первинних зірваних контракти були укладені ще у жовтні та грудні 2017 року з відвантаженням бронемашин до серпня 2018 року).

Читайте також: ​Державного оборонного замовлення вже немає – озброєння для ЗСУ закупатимуть за стандартами НАТО
БТР-4Е
Тренування екіпажів БТР-4Е НГУ на Івано-Франківщині у жовтні 2020 року / Фото: НГУ

За даними прес-служби Концерну, вже на початку жовтня 2020 року нацгвардійці отримали перші чотири БТР-4Е, однак надалі строки постачання нових машин з невідомих причин були дещо затримані.

БТР-4Е
БТР-4Е НГУ під час форсування водної перешкоди на навчаннях у жовтні 2020 року /Фото: НГУ

Зокрема, на початку грудня минулого року Головне управління НГУ повідомило, що за планом по дві машини мали бути відвантажені на початку та в кінці листопада, а ще дві у грудні 2020 року. Але станом на 3 грудня 2020 року ні одного з шести БТР-4Е від ХКБМ підрозділи Національної гвардії не отримали.

НГУ

Своєю чергою, вже за тиждень (11 грудня) прес-служба ДК "Укроборонпром" повідомила, що НГУ було передано вісім з 10 бронетранспортерів. Решту з двох машин нацгвардійці ймовірно отримали у другій половині грудня минулого року.

БТР-4
Командирська машина БТР-4К та ремонтна БРЕМ-4РМ розробки та виробництва ХКБМ

Варто додати, що у цьому році ДП ХКБМ розраховує одразу на два великих контракти від Міноборони на постачання 17 БТР-4 Сухопутним військам ЗСУ (15 лінійних, 1 командирський БТР-4К та ремонтний БРЕМ-4РМ) та 60 додатково адаптованих до плавання БТР-4 для морської піхоти ВМСУ.

БТР-4Е
Дослідний зразок "морського" БТР-4Е для ВМСУ представлений у Харкові на початку грудня 2020 року

Так, низку тендерів на закупівлю численних комплектуючих для 17 машин призначених для Сухопутних військ ХКБМ почало розміщувати на майданчику ProZorro ще з серпня 2020 року (зі строком постачання до 21 грудня 2021 року). Частина з них наразі знаходиться у фазі намірів з укладення договору (ще частину торгів було скасовано). А ось про закупівлю компонентів для 60 плаваючих БТР-4, станом на початок поточного року, ніякої інформації помічено не було.

Читайте також: Найцікавіші розробки оборонно-промислового комплексу України, які можуть вийти на полігони у 2021 році