xcounter
#

У Польщі розповіли, за якої умови можуть передати F-16: на скільки літаків можна розраховувати

4337
У Польщі розповіли, за якої умови можуть передати F-16: на скільки літаків можна розраховувати

Поляки заявили, що можуть приєднатися до "натівської" коаліції з передачі винищувачів, якщо така зрештою сформується

Якщо країни НАТО погодять "колективну" передачу Україні сучасних бойових літаків, то Польща може стати одним з донорів винищувачів F-16 для Повітряних Сил ЗСУ. Такий висновок можна зробити зі слів прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького під час конференції.

Так, відповідаючи на питання журналістів про готовність Польщі виділити Україні винищувачі F-16, Моравецький відзначив що у цьому питанні вони діятимуть у повній координації з іншими країнами НАТО та США.

Читайте також: Який покупець "з грошима" відмовився від вживаних F-16, навіть коли під боком армії з десятками літаків

Іншими словами можна сказати, що Польща буде готова виділити Україні певну кількість своїх F-16 у випадку, якщо країнами НАТО буде прийнято рішення про створення "коаліції країн" щодо передачі Україні цього типу літаків – на кшталт, як це було з основними бойовими танками Leopard 2.

Leopard 2 танки польща
Польські Leopard 2, фото ілюстративне

У контексті такої заяви варто відзначити, що судячи з усього, сценарій "F-16 незабаром в небі в Україні" починає набувати більш конкретних обрисів: раніше про можливість передачі цих літаків говорили Нідерланди, а в Loockheed Martin планують збільшити виробництво F-16 з урахуванням реекспорту цих машин в України, щоправда, зі своїми нюансами.

F-16c
Винищувач F-16C польських повітряних сил, фото ілюстративне з відкритих джерел

Зрештою, як раніше відзначали в Офісі президента України, наступна зустріч у форматі "Рамштайн", яка має відбутися вже трохи більш як за два тижні, 14 лютого, має бути авіаційною.

Щодо кількості винищувачів F-16, яку б могла передати Польща у складі "коаліції", то тут можна припустити таке: Польща має на озброєнні 48 літаків F-16 (з них 36 одиниць у версії F-16C Block 52+, а також 12 одиниць F-16D Block 52+), тому цілком можливо варіант із передачею ЗСУ до однієї ескадрильї цих літаків або ж 12 машин.

Також нагадаємо, що днями у Повітряних Силах визначили реальну потребу України у п’яти авіаційних бригадах або ж 180 літаків F-16, і Defense Express в окремому матеріалі проаналізував, скільки ж може коштувати "закрити небо над Україною винищувачами F-16.

Читайте також: Вирвати вживані F-16 та зіткнутися з проблемою на межі анекдоту: показовий досвід Румунії щодо оновлення парку винищувачів