xcounter
#

Цікава югославська "шахідобойка" для ЗСУ, чи потрібні нам 105-мм гармати М1128 Stryker та для чого готують десантників у Британії: новини та події тижня війни від Defense Express

10374
М1128 Stryker. Фото: Армія США
М1128 Stryker. Фото: Армія США

ЗСУ отримали цікаву югославську зброю, чи потрібні ЗСУ самохідні 105-мм гармати з США та яка місія може чекати на десантників ЗСУ після підготовки у Британії: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня війни з рашистськими окупаційними військами

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Рашисти послали "Спрут-СДМ" вслід за "Москвою"

У серпні 2022 року директор рашистського підприємства "Курганмашзавод" Пьотр Тюков по суті повідомив, що російський ОПК готується до серійного виробництва машини 2С25М "Спрут-СДМ", модернізованої версії чи то легкого танка чи то самохідної протитанкової гармати 2С25 "Спрут-СД".

Читайте також: США наддадуть черговий "боєприпасний" пакет допомоги на 275 млн доларів, щоб HIMARS, M270 та Mars II не простоювали

Сама спроба рашистів покращити безнадійну машину "Спрут-СД" виглядала тупиковою зі старту як мінімум тому, що ворог створив та кинув у бій "вундер-ваффе" за хибною концепцією.

2С25М "Спрут-СДМ"
Рашистський 2С25М "Спрут-СДМ", ілюстративне фото з відкритих джерел

Минуло 3 місяці, історія з рашистським "Спрут-СДМ" обернулась під новим кутом. За цей час росіяни так і не почали серійне виробництво машини 2С25М. В публікації АрміяInform за 20 жовтня можемо знайти згадку, що ворог все ще продовжує випробування чи то легкого танка, чи то самохідної протитанкової гармати 2С25М "Спрут-СДМ".

Чи потрібні ЗСУ самохідні 105-мм гармати

Командування СВ США повідомило 12 травня 2021 р, що СВ позбудуться усіх своїх 134-х самохідних гармат (бойових машин з важким озброєнням БМВО, або мобільних гарматних систем MGS) М1128 Stryker до кінця фіскального 2022 р.

З причин цього рішення СВ відзначили загальну застарілість БМВО, яка вироблялась з 2002 р., а серійно – з 2007 р., а також проблеми із гарматою та автоматом заряджання. До того ж у БМВО шасі з плоским дном, яке не було модернізоване, аби протистояти протитанковим мінам. Чи потрібні ЗСУ ці самохідні 105-мм гармати – у матеріалі Defense Express.

Югославська "шахідобойка"

ЗСУ отримали цікаву зброю, яка цілком може бути "шахідобойкою" – у відкритому доступі з’явились фото, які вказують – Збройні Сили України отримали від партнерів зокрема зенітні автоматичні гармати М55 виробництва колишньої Югославії.

m55
Зенітна автоматична гармата М55 югославського виробництва у триствольній версії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Кількість переданих зенітних автоматів цього типу лишається поки невідомою. Цілком можливо, що автори оригінального повідомлення зробили помилку, коли підписали ці зенітки саме як M75, бо за цим індексом "пробивається" хіба що двоствольна мисливська рушниця виробництва цієї ж югославської Zastava.

Австрійські двигуни в іранських БПЛА

Детальний "розтин" іранського розвідувально-ударного дрона Mohajer-6, який був вкрай акуратно "приводнений" ЗСУ під Одесою наприкінці вересня, показав наявність у ньому цілого ряду західних комплектуючих. Японська, американська та китайська електроніка, а також австрійський двигун Rotax 912, все - комерційного призначення.

Відносно останнього, то австрійська компанія вже повідомила, що не давала жодних дозволів на їх продаж, включно через дистриб'юторів, не тільки до Ірану, але й до РФ. І насправді жодної новини у використанні Іраном двигунів від Rotax немає, бо їх також помітили на іншому розвідувальному БПЛА Shahed-129.

Rotax 912
Rotax 912
Але, як пише американське видання The Drive, за цією історією може ховатися не таємні контрафактні постачання, а доволі дивна хвиля крадіжок двигунів Rotax 912 з приватних літаків. Справа в тому, що Rotax 912 є одним з бестселерів на ринку легкої авіації й за час існування цього двигуна з 1989 року було випущено понад 50 тисяч моторів. Як австрійські двигуни Rotax потрапляють на іранські БПЛА – у матеріалі Defense Express.

Яка місія може чекати на десантників ЗСУ після підготовки у Британії

На полігонах у Великій Британії зараз проходять підготовку зокрема декілька сотень бійців Десантно-штурмових військ ЗСУ. По завершенню програми підготовки їх може очікувати нова місія – стати "ядром" нової 77-ої десантної бригади, формування котрої зараз відбувається на півночі України. Таке припущення висловлюють автори порталу Military Land.

Навчання ДШВ ЗСУ, листопад 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
Навчання ДШВ ЗСУ, листопад 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Свої джерела видання не розкриває. І стверджує, що нова десантна бригада в структурі ЗСУ може отримати уже "звичний" набір техніки – танки Т-80БВ, бронетранспортери БТР-3Е, бронеавтомобілі вітчизняного виробництва "Козак" та американські машини M1224 MaxxPro класу MRAP.

Читайте також: Як безпілотники Akinci з новітніми 45-кг дронами-камікадзе Alpagut будуть знищувати російські "Панцирь-С1" (відео)