xcounter
#

Чи потрібні ЗСУ самохідні 105-мм гармати М1128 Stryker, що знімаються у США з озброєння

30857
М1128 Stryker. Фото: Армія США
М1128 Stryker. Фото: Армія США

У сухопутних військах США у 2022 році планують зняти з озброєння усі самохідні 105-мм гармати M1128 Stryker MGS. Чи є потреба у Збройних Сил України в таких системах, та чи доцільно українському керівництву робити у США запит щодо їх постачання – у матеріалі Defense Express

Командування СВ США повідомило 12 травня 2021 р, що СВ позбудуться усіх своїх 134-х самохідних гармат (бойових машин з важким озброєнням БМВО, або мобільних гарматних систем MGS) М1128 Stryker до кінця фіскального 2022 р. З причин цього рішення СВ відзначили загальну застарілість БМВО, яка вироблялась з 2002 р., а серійно – з 2007 р., а також проблеми із гарматою та автоматом заряджання. До того ж у БМВО шасі з плоским дном, яке не було модернізоване, аби протистояти протитанковим мінам.

М1128 Stryker
М1128 Stryker

Ми вже зверталися до схожої теми, але тоді йшлося про рішення СВ США зняти з озброєння та відправити на запчастини усі ББМ Stryker комплекту озброєння 1-ї бригади 11-ї повітрянодесантної дивізії на Алясці.

Читайте також: Армія США спише та продасть свої "колісні танки" Stryker MGS

СВ США зараз зосередяться на нових та модернізованих ББМ, таких як Stryker MCWS із 30-мм гарматою та машинах із дистанційно керованими модулями CROWS-J з ПТРК Javelin, які зможуть забезпечити кращий розподіл можливостей, ніж обмежена кількість БМВО Stryker.

Stryker MCWS
Stryker MCWS

У СВ США БМВО Stryker були призначені для участі у військових конфліктах низької інтенсивності для безпосередньої вогневої підтримки піхоти, знищення бункерів, легко броньованих машин, боротьби з кулеметниками та снайперами. БМВО можуть вражати сучасні танки лише збоку, а застарілі – й спереду.

БМВО входять до бригадних бойових груп (ББГ) Stryker "середніх сил", оснащених сімейством ББМ Stryker, яке включає також БТР, БМП, БРМ, КШМ, самохідні міномети та ПТРК, машини управління вогнем, інженерні, РХБ розвідки та санітарні. Цікаво, що знімаються з озброєння лише БМВО, а решта машин сімейства ББМ Stryker залишаються на озброєнні. ББГ Stryker мала за штатом 27 БМВО (по 9 у кожному мотопіхотному б-ні).

БМВО M1128 була створена фірмою з США General Dynamics Land Systems на базі канадської ББМ LAV III (модернізований швейцарський БТР Piranha III). БМВО має екіпаж 3 особи, вагу 18,77 т, розміри 6,95х2,72х2,64 м, колісну формулу 8х8/4, потужність двигуна 350 .ч., швидкість на шосе до 96 км/год, ємність паливних баків 215 л, запас ходу на шосе 531 км, не плаває.

Озброєння БМВО включає встановлену відкрито та стабілізовану 105-мм танкову нарізну гармату M68A1Е4 з дульним гальмом та автоматом заряджання (18 пострілів з підкаліберними, осколково-фугасними та картечними снарядами), спарений 7,62-мм кулемет M240 (3400 патронів) та 12,7-мм зенітний кулемет M2 (400 патронів).

Броня захищає БМВО від 14,5-мм куль з усіх боків, навісний керамічний захист спереду – від 30-мм снарядів, ґратчасті екрани – від РПГ.

Переваги БМВО Stryker полягають у тому, що це відносно легкий та мобільний (стратегічно, оперативно й тактично) вогневий засіб з деякими протитанковими можливостями. Головне у БМВО – висока мобільність шляхами (поза шляхів – менше). Вогнева міць у неї стоїть на другому місці (через застарілу 105-мм гармату), а захищеність – на третьому місці (броня захищає лише від 14,5-мм куль та РПГ, а від наземних мін мало захищає).

2С1 "Гвоздика"
2С1 "Гвоздика". Фото: пресцентр ОК "Південь"

З основних недоліків СВ США відзначили моральну та фізичну застарілість БМВО та її гармати, проблеми з автоматом заряджання та малу захищеність від наземних мін.

У СВ України (як і Росії) машин такого класу немає, а безпосередню підтримку піхоти виконують самохідні гаубиці (СГ) 2С1 "Гвоздика" і танки. Також ЗСУ мають 100-мм "протитанкові" гармати МТ-12 "Рапира" (до 500 од., їх буксують тягачі МТ-ЛБ-АТ). Ці гармати не можуть вражати спереду сучасні танки, але вони використовуються проти іншої бронетехніки.

Імпровізована САУ на шасі МТ-ЛБ
Імпровізована САУ на шасі МТ-ЛБ підрозділу "Кракен", зображення – Ukraine Weapon Treacker

ЗСУ, у своїх останніх наступах у Харківській та Херсонській обл. успішно застосовували обходи та охоплення військ супротивника, використовуючи швидкохідні маневрені групи на бронеавтомобілях HMMWV та інших машинах. БМВО Stryker, включені до складу таких груп, були б дуже корисні та ефективні. ЗСУ мають механізовані та десантно-штурмові бригади, оснащені колісними 8х8 БТР-70/80 та БТР-3/4. Використання у таких бригадах БМВО Stryker на додаток до танків або замість танків дозволило б збільшити мобільність та синергію бригад. БМВО Stryker також дуже стали б у нагоді бригадам Нацгвардії та територіальної оборони України.

А щодо недоліків БМВО Stryker – те, що вважається моральною та фізичною застарілістю у СВ США, не вважається такою у ЗСУ (та у ЗС Росії). Принаймні, безпосередню підтримку піхоти БМВО Stryker буде виконувати ефективніше, ніж СГ "Гвоздика" (через більшу мобільність, броньовий захист та протитанкові можливості) і краще, ніж танки (через більшу мобільність та нарізні гармати з більшою дальністю враження). Також БМВО Stryker матимуть більшу мобільність та захищеність, ніж гармати "Рапира". Зараз у СВ Росії активно надходять старі танки Т-62 та БМВО Stryker можуть вражати їх навіть спереду.

Що стосується малої захищеності від наземних мін, то бронетехніка ЗСУ (та ЗС Росії) у цьому сенсі не краща.

Країни НАТО поки що не постачають Україні західні танки, але БМВО Stryker не танк, а самохідна колісна гармата, а їх країни НАТО постачають Україні (наприклад, Caesar, Dana, Zuzana).

САУ CAESAR
САУ CAESAR

Залишається проблема з автоматом заряджання гармати. Але його можна відремонтувати, модернізувати або просто зняти та заряджати вручну.

Головна проблема – це український чорнозем. БМВО Stryker, що зійшли з дороги за дощової погоди, можуть глибоко зав'язнути. Тому перед зверненням за постачанням партії БМВО Stryker (якщо таке станеться) буде доцільно спочатку зробити запит на кілька одиниць та випробувати їх в Україні. І лише отримавши докази успішного використання, запитувати у США ці БМВО.

Війна в Україні дає низку прикладів того, що навіть застарілі озброєння, яким виповнилося понад півсторіччя, успішно використовувалися ЗСУ проти військ Росії. Більшість озброєнь ЗСУ – ще радянські, а БМВО Stryker лише 15 років. Їм ще зарано на спокій.

Юрій БАРАШ, спеціально для Defense Express

Читайте також: Війна в Україні коригує "оборонні тренди" в світі, армія США шукає "нові старі рішення" для ББМ Stryker