xcounter
#

Танки-камікадзе Т-55 на полі бою, Ка-52 з відірваним хвостом, епічний злив "марша Пригожина" та інші новини й події тижня війни від Defense Express

5092
Танки-камікадзе Т-55 на полі бою, Ка-52 з відірваним хвостом, епічний злив "марша Пригожина" та інші новини й події тижня війни від Defense Express

Як РФ почала використовувати на полі бою танки-камікадзе Т-55 та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Стрімкий "злив" заколоту ПВК "Вагнер": що це взагалі було

Оголошений марш засновника та очільника приватної військової компанії "Вагнер" злочинця Євгенія Пригожина, який тривав трохи більше як добу, закінчився фактично нічим – очільник "вагнерівців" заявив про "розгортання у зворотний бік", а нібито значну роль у стрімкому завершенні такого ж стрімкого розгортання "заколоту" зіграв інший диктатор – самопроголошений президент Республіки Білорусь Олександр.

Читайте також: Чи міг взагалі Пригожин "взяти Москву": які сили необхідні для контролю 12-мільйонного мегаполіса
Пригожин ПВК "Вагнер" заколот
Пригожин у дворі штабу Південного військового округу РФ

І сьогодні, схоже, є лише два сценарії, які логічно пояснюють, що це було взагалі та що може бути далі – за одним з них заколот передбачав ліквідацію так званого президента РФ Путіна, за іншим – це відверта показуха, яка могла проводитися як з метою зачищення реальних "внутрішніх" заколотників у РФ, а також щоб створити "хибне враження для ЗСУ ніби ось це саме той зручний момент для масштабного контрнаступу.

Танки Т-54/Т-55 як "машини-камікадзе"

Коли стало відомо, що окупанти розконсервовують свої Т-55/Т-54, щоб кинути їх на поле бою, то одним з припущень було, що рашисти будуть використовувати їх зокрема і як начинені вибухівкою "танки-камікадзе".

І зрештою нещодавно з’явилися кадри однієї з таких спроб окупантів "протаранити" позиції наших військових таким "танком-камікадзе" – машина наїхала на міну, а згодом була підбита з РПГ, втім, попри невдалу атаку, така тенденція все одно залишається загрозливою.

Як окупанти тягнуть свої Ка-52 до аеродромів з відірваними хвостами

Нещодавно у мережі з’явилися кадри з російським Ка-52, який окупанти намагаються евакуювати до аеродрому з відірваним хвостом і пошкодженнями носової частини.

Пов’язано це з тим, що цей "літаючий танк" має доволі специфічну систему евакуації у критичних умовах, через що у таких випадків екіпажів навіть за умов важких пошкоджень намагаються "дотягнути" гелікоптер до аеродрому, а не рятувати власні життя.

Ка-52 війна вертольот
Рашистський Ка-52 з пошкодженнями хвоста та носової частини намагається "дотягнути" до аеродрому, червень 2023 року, скрін-шот з відео
Детальніше про те, як росіянам на Ка-52 простіше навіть з відірваним хвостом тягнути до аеродрому, аніж катапультуватись, розповідаємо в окремому матеріалі.

Як ЗСУ знищили російське "Земледелие"

Українські захисники зі 128-ої окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ знищили доволі рідкісну й коштовну для ворога систему дистанційного мінування "Земледелие". Ця система дозволяє встановлювати протитанкові та протипіхотні міни на дальності до 15 км, вистрілюючи у залпі до 50 касетних ракет.

Відповідне відео оприлюднив фонд "Повернись живим", зазначивши, що за виявлення цілі відповідав розвідувальний БПЛА "Лелека-100". Але у цій ситуації навіть цікавіше чим саме була уражена ціль. Зокрема у дописі зазначено використання артилерії для ураження цілі, а детальний огляд відео говорить про використання максимально ефективного для цих задач боеприпасу.

Російські "Хризантеми"

Російські пропагандисти вихваляються начебто застосуванням самохідних ПТРК "Хризантема" на шасі БМП-3 для протидії контрнаступу ЗСУ. І тут варто одразу відмітити, що це лише друга за весь час повномасштабного вторгнення згадка кремлівських пропагандонів про застосування комплексів "Хризантема" під час бойових дій, попередній випадок був у серпні 2022 року під час боїв проти російських окупантів на Миколаївщині.

ПТРК "Хризантема-С"
Самохідні ПТРК армії РФ "Хризантема-С", ілюстративне фото довоєнних часів

"Хризантема" для росіян є комплексом рідкісним, на початок 2022 року армія РФ мала всього 30 таких машин, із яких 18 мали бути поставлені до складу 2-гої Таманської мотострілецької дивізії. Базою виступає шасі від БМП-3, озброєння – керовані протитанкові ракети 9М123 з дальністю стрільби до 6 км, боєзапас – 15 ракет. Розповідаємо, як рашисти говорять про застосування "Хризантеми" проти ЗСУ, але мовчать про "Штурм-С" та "Корнет-Т".

Читайте також: Німеччина збільшить кількість зенітних Gepard у ЗСУ більш ніж вдвічі за пів року