xcounter
#

Рашисти почали використовувати "танки-камікадзе": невдала атака Т-54/55, яка говорить про головний недолік

35757
Т-55АМ, фото ілюстративне
Т-55АМ, фото ілюстративне

Але водночас нехтувати такою загрозою аж ніяк не варто, бо начинені вибухівкою танки Т-54/Т-55 – це, зрештою, ще один "головний біль", якому треба протидіяти

Російське окупаційне військо почало використовувати на полі бою начинені вибухівкою танки Т-54/Т-55 – кадри застосування такого "танка-камікадзе" були нещодавно оприлюднені в мережі, і, одна з перших спроб окупантів кинути в бій нашпиговані вибухівкою танки виявилася не дуже вдалою, але насамперед з цієї історії можна зробити низку важливих висновків.

Так, на кадрах вище – атака російського "танка-камікадзе" – або ж СВПТЗ (СВП у транспортному засобі, також відоме як VBIED – Vehicle-borne improvised explosive device) – на позиції українських військових, як відзначається, поблизу міста Мар’їнка, що на Донеччині.

танк-камікадзе т-54 т-55
Російський "танк-камікадзе" зустрівся на своєму шляху із міною

Танк було нашпиговано шістьма тоннами тротилу – ймовірно, у планах рашистах було в’їхати цим танком в окопи наших військових і підірвати його, втім, машина спершу наштовхнулася на міни у близько 100 метрах від наших бійців, а потім її було успішно знищено пострілом з РПГ.

Ймовірно, це одна з перших атак окупантів саме за допомогою такого "танка-камікадзе" на базі Т-54/Т-55, яку, з одного боку, можна назвати невдалою – бо машина зрештою не доїхала до наших позицій – але яку, з іншого боку, також не варто й недооцінювати цю відносно нову загрозу.

танк-камікадзе Т-55 Т-54 Україна війна окупанти
Момент ураження танка-камікадзе з РПГ

Так, відео з "танком-камікадзе" демонструє головний недолік таких машин – вони аж ніяк не маленькі та їх дуже добре видно здалеку, тим паче якщо вони їдуть через чисте поле, як у випадку на відео. І комбінація "міни+засіб ураження" (РПГ, ПТРК тощо) цілком може зупинити такий "шахід-мобіль".

Тим паче, що "поведінка" такого СВПТЗ має бути доволі прогнозованою – судячи з усього, окупанти (поки що) не прикручували до машини дистанційне управління, а просто заблокували педаль газу цеглиною чи якимось іншим способом, тому така машина просто по прямій лінії буде "сунути" на позиції.

Т-54
Російський Т-54, фото ілюстративне

Але з іншого боку, машину зупинили всього близько у 100 метрах від позиції – тобто аж ніяк не варто виключати той факт, що за менш вдалих умов такий "танк-камікадзе" цілком може доїхати до визначеної цілі – хоча, звичайно, для цього мають "зійтися" низка умов, одна з яких – що танк просто нічим буде уразити. Тому до загрози варто поставитися з усією серйозністю, передусім у питанні оснащення підрозділів достатньою кількістю протитанкових засобів.

Звичайно, що це не вперше, коли на полі бою в Україні використовуються такі "машини-камікадзе", зокрема як наші військові, так і окупанти вже демонстрували використання наземних безпілотних платформ, оснащених протипіхотними чи протитанковими мінами у поєднанні з тротилом – такі собі аналоги німецьких "Голіафів" на нових технологіях.

Водночас, крім танків та безпілотних платформ, базою для таких "шахід-мобілів" можуть бути й інші машини, як от звичайна вантажівка чи, наприклад, та сама нашпигована вибухівкою МТЛБ – такий варіант окупанти також вже використовували на полі бою.

Щодо танків Т-54/Т-55, то вперше про те, РФ почала розконсервацію цих танків, стало відомо ще у березні цього року – тоді ж припускалося, що одним з варіантів використання таких танків може бути саме їхнє перетворення на "машини-камікадзе", хоча, звичайно, ці машини для окупантів передусім будуть ефективними у ролі "штурмових гармат".

Читайте також: Тепер рашисти обладнують "мангалами" танки прямо на заводі: як виглядає нова версія