xcounter
#

Старі Т-55 і Т-62 потрібні рашистам як "штурмові гармати", і в цій ролі вони ефективні

25517
РФ активно відновлює архаїчні танки, фото ілюстративне
РФ активно відновлює архаїчні танки, фото ілюстративне

При стрільбі із закритих позицій ворожі танки мають один неочевидний "бонус", про який мова буде нижче

Британський Королівський інститут оборонних досліджень (RUSI) видав дослідження, присвячене еволюції військ ворога протягом 15 місяців повномасштабної війни проти України. Один із розділів присвячений застосуванню танків в армії РФ, і там є такі цікаві тези.

Експерти RUSI наголошують, що після невдалих штурмових дій під Вугледаром окупанти воліють більше не використовувати танки для штурму оборони в лоб, натомість знайшли для них інші три формати застосування. Перший – як "імпровізовані САУ" для стрільби із закритих позицій (ЗОП).

Читайте також: Рашисти модернізують 152-мм САУ "Пат-С" на шасі БМП-3, "забраковану" ще в 1980-х роках
"Вагнерівці" під Бахмутом використовують Т-90М "Прорыв" як "імпровізовану САУ", зима 2022 року, фото з відкритих джерел

Так, танки мають недостатньо високий кут підйому гармати, щоб стріляти так само ефективно, як класична артилерія. Але натомість танки більш захищені від ударів з повітря або вогню артилерії ворога у відповідь, і саме через цей "бонус" росіяни воліють використовувати свої ОБТ для стрільби як ерзац-САУ, де не можуть надійно прикрити з повітря свою артилерію.

Другий формат використання танків армії РФ – як засіб "високоточної вогневої підтримки" піхоти, або як "штурмові гармати" для стрільби на дальність до 2 км. В цьому ракурсі експерти RUSI зазначають, що ті самі Т-62 і Т-55 хоч і викликають глум, але виконують в бойових порядках армії РФ важливий функціонал, який зазвичай беруть на себе "класичні" БМП, через що становлять значну загрозу на полі бою.

Рашистський Т-54 з С-60, травень 2023 року, фото з відкритих джерел

Третій формат застосування – "пресинг" позицій ЗСУ, особливо тих, які мають виводитись на ротацію.

Окрема проблема полягає в тому, що росіяни попрацювали над тим, аби зменшити "тепловий слід" своїх танків, і таким чином зменшити їх уразливість проти ПТРК, які наводяться за тепловим слідом також. І навіть звичка рашистів хаотично тулити на броню танків блоки динамічного захисту має "зворотній бік" у тому, що на ураження такого "шушпанцера" треба більше аніж зазвичай протитанкової зброї, а іноді єдиним виходом є просто бити по гусеницям.

Т-54А під час транспортування на ремонтний завод, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Ще проблема полягає в тому, що окупанти ведуть запеклий опір у випадку, коли бійці ЗСУ проявляють намір забрати кинуту на полі бою ворожу бронетехніку. І також – у тому, що росіяни для вуличних боїв воліють використовувати тепер саме старі танки, як "розхідний матеріал" і водночас більш ефективний вогневий засіб.

Читайте також: Рашисти заявляють про формування нового армійського корпусу, двох мотострілецьких дивізій та полку морської піхоти