xcounter
#

Рашисти говорять про застосування "Хризантеми" проти ЗСУ, але мовчать про "Штурм-С" та "Корнет-Т"

38015
Самохідні ПТРК армії РФ "Хризантема-С", ілюстративне фото довоєнних часів
Самохідні ПТРК армії РФ "Хризантема-С", ілюстративне фото довоєнних часів

Самохідні ПТРК окупантів рідко потрапляють в центр уваги, тому заслуговують хоча б короткого огляду

Портал Army Recognition пише, що російські пропагандисти вихваляються начебто застосуванням самохідних ПТРК "Хризантема" на шасі БМП-3 для протидії контрнаступу ЗСУ. І тут варто одразу відмітити, що це лише друга за весь час повномасштабного вторгнення згадка кремлівських пропагандонів про застосування комплексів "Хризантема" під час бойових дій, попередній випадок був у серпні 2022 року під час боїв проти російських окупантів на Миколаївщині.

"Хризантема" для росіян є комплексом рідкісним, на початок 2022 року армія РФ мала всього 30 таких машин, із яких 18 мали бути поставлені до складу 2-гої Таманської мотострілецької дивізії. Базою виступає шасі від БМП-3, озброєння – керовані протитанкові ракети 9М123 з дальністю стрільби до 6 км, боєзапас – 15 ракет.

Читайте також: Коли Україна отримає високоточні бомби GLSDB на 150 км, які окупанти вже епічно "збивали" з "Бука-дриґалки"
Самохідний протитанковий комплекс "Корнет-Т", ілюстративне фото довоєнних часів

Але тут показово, що російські пропагандисти згадують про своє самохідне протитанкове "вундерваффе" під індексом "Хризантема", але водночас якби "ігнорують" інші самохідні ПТРК, що є в строю армії РФ, активно використовуються в боях, і відповідно – є певна статистика утилізації цих комплексів бійцями ЗСУ.

Наприклад, за консервативними оцінками авторів порталу Oryx, рашисти втратили мінімум два самохідні ПТРК "Корнет-Т". Базою для цих ПТРК виступає також БМП-3, боєзапас – 16 керованих ракет комплексу "Корнет". Кількість таких машин в розпорядженні армії РФ на початок повномасштабного вторгнення – у відкритому доступі дані відсутні.

Самохідний протитанковий комплекс "Корнет-Т" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Або ж – за консервативними підрахунками того ж порталу Oryx, які навряд чи претендують на повноту, армія РФ в боях проти ЗСУ втратила мінімум 35 самохідних протитанкових комплексів "Штурм-С", із яких 18 одиниць могли стати взагалі трофеями наших захисників.

І, як можемо зауважити, в своїх зведеннях російські пропагандисти про "Штурм-С" чи про "Корнет-Т" воліють не згадувати взагалі.

Самохідний протитанковий комплекс "Штурм-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Касетні боєприпаси були б ідеальним рішенням проти рашистів в окопах, але "зеленого світла" поки немає