xcounter
#

​ЗСУ для знищення небезпечної установки "Земледелие" використали один за найефективніших засобів (відео)

Чудовий приклад застосування високоточного розвідувально-ударного контуру від ЗСУ
Чудовий приклад застосування високоточного розвідувально-ударного контуру від ЗСУ
40693

"Земледелее" почало надходити до армії РФ лише торік, тому знищення кожної такої системи має величезне значення

Українські захисники зі 128-ої окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ знищили доволі рідкісну й коштовну для ворога систему дистанційного мінування "Земледелие". Ця система дозволяє встановлювати протитанкові та протипіхотні міни на дальності до 15 км, вистрілюючи у залпі до 50 касетних ракет.

Відповідне відео оприлюднив фонд "Повернись живим", зазначивши, що за виявлення цілі відповідав розвідувальний БПЛА "Лелека-100".

Читайте також: Наслідки ймовірного підриву ЗАЕС окупаційними військами РФ та чи щось МАГАТЕ взагалі бачить

Але у цій ситуації навіть цікавіше чим саме була уражена ціль. Зокрема у дописі зазначено використання артилерії для ураження цілі, а детальний огляд відео говорить про використання максимально ефективного для цих задач боеприпасу.

Зокрема, якщо покадрово розкласти публічне відео, то можливо побачити наступну річ. Одразу на декількох кадрах видно об'єкт, який наближається до цілі з помірним кутом атаки, а при наближенні до цілі підривається у повітрі.

Зазначимо, що швидкість зйомки зі стандартною швидкістю у 24-30 кадрів на секунду не дозволяє зафіксувати політ артилерійського снаряда інакше ніж випадково на одному кадрі. Також звісно необхідно зазначити й розмір самого артилерійського снаряда, який навряд би зміг бути зафіксований камерою на такій відстані.

Але насправді це дійсно частина артилерійського снаряда, але мова, скоріш за все, йде про суб-боєпипас індивідуального наведення типу SMArt 155 або 155 BONUS. Такі суб-боєприпаси оснащується радіолокаційною та/або інфрачервоною головкою самонаведення, спускаються до цілі на парашуті чи вінглетах, самостійно знаходять ціль у районі й здійснюють підрив бойової частини з ударним ядром. Нижче приклад роботи SMArt 155:

Нагадаємо, що ударне ядро - це розігнаний до швидкості понад 5000 м/с уражаючий елемент сформований підривом з "кумулятивного" облицювання. І як він працює чудово видно на покадровому огляді відео.

Зазначимо, ураження систем типу "Земледелее" має величезне значення, бо таких машин у рашистів об'єктивно не так й багато. Загалом вперше ця система була публічно продемонстрована у 2020 році, а попередні випробування завершені лише у 2022 році. Й хоча окупанти доволі активно її використовують, вперше вдалось її знищити лише у березні 2023 року.

Читайте також: Чонгарські мости перерізають: чим могли вдарити та стратегічне значення