xcounter
#

Наслідки ймовірного підриву ЗАЕС окупаційними військами РФ та чи щось МАГАТЕ взагалі бачить

ЗАЕС складається з 6 реакторів ВВЕР-1000
ЗАЕС складається з 6 реакторів ВВЕР-1000
5265

Коли мова йде про теракт на ЗАЕС, необхідно розуміти, що його наслідки цілком можуть бути у десять разів більшими ніж аварії на ЧАЕС, при цьому МАГАТЕ підтвердило наявність мін на станції

Наслідки теракту із витоком радіації на Запорізький атомній електростанції, який вже підготувала РФ, дійсно будуть катастрофічними й не лише для України. Ще літом минулого року, коли вперше про цю можливість почали говорити предметно, зокрема й на державному рівні, у Державній агенції з управління зоною відчуження проаналізували можливі наслідки, виходячи з досвіду аварії на ЧАЕС.

Зокрема, площа забрудненої території може становити до 2 млн кв. км (це три України), зона відчуження буде розміром у 10 Чорнобильських зон - 20 тисяч кв. км й поглине всю Запорізьку область. Кількість евакуйованих осіб перевищить 2 млн, кількість загиблих буде вимірюватись у десятка тисяч.

Читайте також: Куди саме рашисти могли цілитися своїми Х-47 "Кинжал" під час нічної атаки
ЗАЕС супутник
Супутниковий знімок ЗАЕС на 20.06, Sentinel

Також були оприлюднені дані щодо кількості паливних збірок у шести реакторах ЗАЕС та сховищі відпрацьованого палива - 18 тисяч, що у 9-10 разів більше ніж на 4-му енергоблоці ЧАЕС у 1986 році.

Своєю чергою фахівець НАН України Іван Ковалець разом із Державним Науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки змоделював наслідки значно помірнішого сценарію, який пов'язаний із виходом з ладу системи охолодження. На результаті моделювання нижче - сумарна ефективна доза, починаючи від 1E0-1E1 - "важкі" дози понад 1 мЗв.

Але ця симуляція була зроблена відповідно до напряму вітру на той конкретний час. Наразі, за короткостроковими метеорологічними даним напрям вітру на значних висотах, а саме вони мають значення коли мова йде про перенесення радіаційного пилу на значні відстані вітер на висоті 10 км мінливий, наразі він має чіткий південний напрям, а у суботу та надалі бути мати південно-східний напрям.

Прогноз вітру ЗАЕС висота 10 км
Прогноз вітру, висота 10 км, дежерело Windy

У напряму південного вітру радіаційне забруднення може накрити не лише поки що окуповану територію України, а й Туреччину. У випадку поширення повітряних мас на південь у зоні забруднення опиняється й Краснодарський край.

Й в цій ситуації вкрай цікавий офіційний звіт МАГАТЕ, який був оприлюднений вчора, 21 червня. Відповідно до нього, ЗАЕС має декілька безпекових проблем. Одна з яких - питання охолодження через знищення Каховської ГЕС та спуску Каховського водосховища.

ЗАЕС для охолодження використовує воду зі спеціального ставка, вода з якого йде у бризкальні басейни, які охолоджують шість зупинених реакторів та сховище відпрацьованого палива. Рівень води наразі складає 17 метрів та щодня зменшується на 10 см. Його вистачить при поточній ситуації на "багато тижнів", також він поповнюється шляхом забору підземних вод з дренажної системи. Окрім того, є додаткові можливості закачування води.

Охолодження ЗАЕС

Ще однією загрозою є те, що єдина лінія енергопередачі ЗАЕС, й робота систем охолодження зупиненої станції залежить від неї. У випадку її відмови станція переходить на роботу від генераторів, які також необхідно заправляти та обслуговувати.

Відносно мінної загрози, то далі просто цитата з офіційного звіту: "МАГАТЕ відомо про повідомлення про мінування біля ставка-охолоджувача. Під час візиту генерального директора, включно зі ставком-охолоджувачем, мін на місці виявлено не було. Однак МАГАТЕ відомо про попереднє розміщення мін за межами периметра станції, про що агентство повідомляло раніше, а також у певних місцях усередині, які, як пояснив персонал служби безпеки, були встановлені з оборонною метою.

"Хоча наявність будь-якого вибухового пристрою не відповідає стандартам безпеки, основні функції безпеки об’єкта не зазнають істотного впливу. Ми стежимо за цією проблемою з великою увагою", - заявив генеральний директор Рафаель Гроссі. З боку Defense Express залишаємо оцінку цієї заяви без додаткових коментарів.

Читайте також: Чонгарські мости перерізають: чим могли вдарити та стратегічне значення