xcounter
#

Справді гіперзвуковий "Циркон", дивний захист рашистів від FPV-дронів та інші новини тижня від Defense Express

3170
Один з уламків ЗМ22 "Циркон" після удару по Києву 25 березня 2024 року
Один з уламків ЗМ22 "Циркон" після удару по Києву 25 березня 2024 року

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня, що минає

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, що минає (25-31 березня 2024 року), короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

"Циркон", який виявився кращим за "Кинжал"

Під час атаки по Києву 25 березня 2024 року російські загарбники застосували ракети "Циркон", які були успішно збиті нашою протиповітряною обороною. Цей епізод був важливий зокрема тим, що в руки наших спеціалістів вперше потрапили достатньо крупні уламки, які дозволили детально вивчити 3М22 "Циркон".

Читайте також: Що дають дані про те, із яких саме установок запускається "Циркон"

Як виявилось, росіяни змогли створити під "Циркон" гіперзвуковий прямоточний двигун, що робить цю ракету справді гіперзвуковою та по факту кращою за "Кинжал". При цьому виявилось, що фактична максимальна швидкість польоту складає всього 7 Мах.

При цьому в окремих публікаціях Defense Express розповідало про те, що бойова частина "Циркона" розкрила найбільшу аферу міноборони РФ з безпорадною розробкою. І також - скільки коштує "Циркон" та скільки їх може виробляти РФ.

Рештки бойової частини 3М22 "Циркон"

Дивний захист рашистів від FPV-дронів

Якщо коротко, то тут рашисти вирішили на додачу до стандартного "мангала" наварити на броню БМП-1 також і металеві штирі, що нагадують антени. Принцип захисту, скоріш за все, полягає у тому, що такі "штирі" мають викликати передчасну ініціацію боєприпасу, що несе FPV-дрон.

Але тому цей захист і дивний, бо може спрацювати аж ніяк не так, як розраховують рашисти.

Трофейні Т-62 досі є строю ЗСУ

Навчання однієї з бригад дали привід згадати за трофейні машини цього типу в строю Сил оборони України. Судячи за даними у відкритому доступі, Т-62 в строю наших військ використовуються переважно як навчальні машини.

І тут варто нагадати коротку передісторію. Машини цього типу ставали трофеями наших захисників переважно під час боїв за звільнення Херсону восени 2022 року. При цьому склалась абсолютно парадоксальна ситуація, коли самі рашисти кидали на полі бою Т-62 частіше, чим такі машини знищувались: на літо 2023 року автори Oryx нарахували 22 знищені та 5 пошкоджених Т-62, водночас було затрофеєно 44 машини цього типу.

Щоправда, при цьому були свої фактори, які в підсумку суттєво обмежили можливість використання танків цього типу, поставлених у стрій ЗСУ.

Трофейний Т-62М під час навчань 154-ої ОМБр, весна 2024 року, фото - прес-служба бригади

20 тисяч корпусів до снарядів та мін від одного заводу для ЗСУ

Робота української оборонної індустрії продовжує привертати увагу західних ЗМІ. На цей раз свою публікацію нашому ОПК присвятило видання Associated Press.

Автори видання розповіли зокрема, що "Мелітопольський завод автотракторних частин", який було релоковано в західні регіони нашої країни, перепрофілювався на виготовлення оборонної продукції, та зараз вже робить 20 тисяч корпусів до снарядів та артилерійських мін на місяць, і хоче вийти на показник в 100 тисяч корпусів на місяць. І також – опанувати виробництво силових установок та бойових частин, про що зазначається із посиланням на слова власника заводу Анатолія Кузьміна.

Робота українського ОПК, фото ілюстративне

Розчарування китайською зброєю від деяких країн Африки

Заяву про це робила французька розвідка, а сама новина важлива в контексті того, що зараз взагалі відбувається на світовому ринку озброєнь.

Судячи з усього, сама тенденція невдоволення окремих покупців зброєю в Африці від Китаю уже надихнула самих французів. Бо далі наводяться слова від очільника французької розвідки про про те, що мовляв Франції варто попрацювати над кращим маркетингом своєї зброї, щоб перехопити ініціативу в регіоні у китайських конкурентів.

Китайські бронеавтомобілі VN22B, поставлені у січні 2024 року в Кот-д'Івуар, фото - Military Africa
Читайте також: Якщо РФ готується бити по Україні ракетами "Калибр", то скільки цих крилатих ракет може бути