xcounter
#

Що дають дані про те, із яких саме установок запускається "Циркон"

5976
Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів
Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів

Як ця характеристика може впливати на застосування ворогом цих ракет

Очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов в ефірі телемарафону заявив, що російські окупанти в Криму мають кілька пускових установок для запуску гіперзвукових ракет "Циркон".

Якщо дослівно, то голова ГУР МОУ сказав наступне – "Технічні можливості запускати "Циркони" по Україні в Росії є в тимчасово окупованому Криму. Там є як мінімум кілька пускових установок для запуску цих ракет – берегові ракетні комплекси, які можуть застосовувати ракети "Циркон". Ну і також він додав, що рашисти почали застосовувати "Циркони" у сподіваннях "пробити" нашу систему протиповітряної оборони.

Читайте також: Якщо РФ готується бити по Україні ракетами "Калибр", то скільки цих крилатих ракет може бути
Один з уламків ЗМ22 "Циркон" після удару по Києву 25 березня 2024 року

Поняття "берегові ракетні комплекси, які можуть застосовувати ракети "Циркон"" виглядає загальним, бо може передбачати одразу два варіанти. Перший – що тут мова про модернізовану мобільну пускову установку до комплексу "Бастион", який штатно оснащений надзвуковими ракетами П-800 "Оникс". Другий варіант – що тут мова про відповідно переобладнаний стаціонарний ракетний комплекс "Объект 100".

Про намір реалізувати як мінімум перший варіант російські пропагандисти заявляли ще наприкінці 2022 року. У випадку з пусковими під комплекс "Бастион" мова була про те, щоб в ході модернізації зробити їх уніфікованими і під запуск гіперзвукових "Цирконів", і під штатні надзвукові ракети П-800 "Оникс".

Реконструкція зовнішнього вигляду "Циркона" від КНІДСЕ

Тобто якщо росіяни це справді зробили, то виходить, що модернізована під "Циркони" пускова комплексу "Бастион" навряд чи має якісь помітні візуальні відмінності. А сам факт того, що це мобільна установка, суттєво ускладнює можливість операції в стилі "знищити "Циркон" ще на старті", оскільки "вікно можливостей" для результативного ураження пускової обмежується орієнтовно 5 хвилинами.

У випадку із варіантом про переобладнаний під "Циркони" комплекс "Объект 100" картина може виглядати також діалектично. Чіткого розуміння нема, як саме тут має виглядати пускова установка під "Циркон". Але можемо пригадати, що наявні пускові під ракети 3М44 "Прогрес" на цьому комплексі розміщуються вертикально, а в 2020 році були заяви про намір поставити на "Объект 100" стаціонарну версію комплексу "Бастион" у шахтному виконанні.

Пуск 3М44 "Прогресс" з БКР "Утес" у 2021 році

Наведені вище деталі можуть бути важливими, щоб вчасно виявляти пуск самої ракети "Циркон". Бо якщо говорити про пряму загрозу від цієї зброї, тут є важливим не тільки формальний показник підльоту ракети до різних міст України, але і момент, коли вдається виявити сам факт пуску.

Але сам факт того, що "Объект 100" має стаціонарне виконання, якраз дещо розширює "вікно можливостей" по знищенню пускових під "Циркон" (якщо звісно, вони саме там розміщуються). Бо тут варто пригадати, що західні крилаті ракети Storm Shadow та/або SCALP-EG (і Taurus також) створювались для ураження саме таких укріплених цілей.

Читайте також: Чи "воскресила" РФ ще одну радянську гіперзвукову ракету - Х-90 з дальністю 3000 км