xcounter
#

Один із заводів в Україні робить 20 тис корпусів на міни та снаряди, хоче вийти на 100 тис в місяць

31183
САУ "Богдана" з механізацією заряджання
САУ "Богдана" з механізацією заряджання

Яка частка оборонного виробництва припадає на приватні підприємства, і який характер мають перепони

Робота української оборонної індустрії продовжує привертати увагу західних ЗМІ. На цей раз свою публікацію нашому ОПК присвятило видання Associated Press, яке в своєму репортажі виклало доволі багато цікавих деталей на прикладі підприємств, що входять до складу Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України (NAUDI).

Зокрема, автори публікації стверджують, що "Мелітопольський завод автотракторних частин", який було релоковано в західні регіони нашої країни, перепрофілювався на виготовлення оборонної продукції, та зараз вже робить 20 тисяч корпусів до снарядів та артилерійських мін на місяць, і хоче вийти на показник в 100 тисяч корпусів на місяць. І також – опанувати виробництво силових установок та бойових частин, про що зазначається із посиланням на слова власника заводу Анатолія Кузьміна.

Читайте також: ЧФ РФ остаточно залишився без "очей": супутниковий знімок показав, що сталось з "Иван Хурс"

При цьому розповідається, що виготовлені корпуси боєприпасів на потужностях "Мелітопольського заводу автотракторних частин" потім переправляються на заводи деяких сусідніх країн, там споряджаються вибухівкою, і після повертаються назад в України. Тому, як говорить власник заводу Анатолій Кузьмін, він би хотів знайти партнера по виробництву, який би спеціалізувався саме на вибухових речовинах.

Також в публікації згадуються досягнення в роботі оборонної компанії "Українська бронетехніка". Зокрема, як говорить її генеральний директор Владислав Бельбас, "за місяць ми тепер виготовляємо те, що раніше виробляли за 1 рік".

Бронеавтомобіль "Новатор" з модулем "ТАВРІЯ-14,5", березень 2024 року, фото - прес-служба "Української бронетехніки"

Як пишуть журналісти AP, наразі на приватні підприємства припадає вже 80% від загального обсягу оборонного виробництва України. Але є суттєві бар’єри, які стримують розвиток нашого власного виробництва зброї.

Зокрема, управляючий одного із бронетанкових заводів Ярослав Дзера говорить про те, що зараз складно знайти і найняти кваліфікований персонал, бо багато працівників було мобілізовано.

Крім того, є нарікання і на бюрократичні складнощі при укладенні тих чи інших оборонних контрактів. Ну і загалом перелік проблем вітчизняної оборонки має дуже широкий діапазон – "від постійної зміни пріоритетів від командирів на місцях до вразливості виробництва до російських ракетних ударів", пишуть репортери AP.

Крім того, в публікації наводяться також слова експерта британського RUSI Тревора Тейлора про те, що "якою б не була вражаюча трансформація оборонного сектору України, без допомоги Заходу не можливо перемогти Росію".

Робота українського ОПК, фото ілюстративне
Читайте також: Скільки у реальності "Циркон" летить до Києва та інших міст: чому про 3 хвилини - маячня