xcounter
#

Навчання однієї з бригад дали привід згадати за трофейні Т-62 в ЗСУ

43963
Трофейний Т-62М під час навчань 154-ої ОМБр, весна 2024 року, фото - прес-служба бригади
Трофейний Т-62М під час навчань 154-ої ОМБр, весна 2024 року, фото - прес-служба бригади

Скільки наші воїни захопили танків такого типу, і як вони переважно використовуються

Прес-служба 154-ої окремої механізованої бригади ЗСУ на своїх фото показала процес підготовки бійців, для якого було залучено мінімум один трофейний танк Т-62М із характерними "бровами Ілліча". Із зображеного на знімках можна припустити, що в цьому епізоді бійці 154-ої ОМБр могли відпрацьовувати дії на полі бою під прикриттям бронетехніки. Щоправда, при цьому не зовсім зрозуміло, чи виконував цей Т-62М навчальні стрільби, чи ж просто виступав пересувним навчальним експонатом.

Тим не менш, сам факт появи таких фото є доволі цінним, оскільки трофейні Т-62 в строю ЗСУ публічно "світяться" доволі рідко.

Читайте також: Південна Корея має аж 3,4 млн 105-мм снарядів, які б можна було дати ЗСУ
Трофейний Т-62М під час навчань 154-ої ОМБр, весна 2024 року, фото - прес-служба бригади

Машини цього типу ставали трофеями наших захисників переважно під час боїв за звільнення Херсону восени 2022 року. При цьому склалась абсолютно парадоксальна ситуація, коли самі рашисти кидали на полі бою Т-62 частіше, чим такі машини знищувались: на літо 2023 року автори Oryx нарахували 22 знищені та 5 пошкоджених Т-62, водночас було затрофеєно 44 машини цього типу.

Щоправда, при цьому слід врахувати, що частина із захоплених нашими воїнами Т-62 була вже пошкоджена, що уже зменшувало потенційну кількість машин, які могли бути поставлені в стрій Сил оборони України.

Кинуті на Херсонщині рашистські танки Т-62, осінь 2022 року, джерело - Ukraine Weapons Tracker

Наступна важлива деталь – танки Т-62 оснащені 115-мм гладкоствольною гарматою 2А20, такий калібр не є стандартним для ЗСУ, відповідно є гостра проблема з боєкомплектом. Фіксувались випадки, коли рашистські Т-62 потрапляли в руки наших захисників з певною кількістю снарядів, але навряд чи цього було достатньо для повноцінного використання цих машин в бою проти російських загарбників.

Гарним варіантом для застосування трофейних Т-62 в строю ЗСУ могла бути переробка цих танків на БМПВ із баштами від БМП-2, за яку взявся один із волонтерських фондів.

"Гібрид" Т-62 і башти від БМП-2 під індексом БВМП в строю ЗСУ, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Перша подібна машина була презентована у червні 2023 року. Але судячи з усього, така практика не набула широкого поширення, на що могло бути одразу кілька причин, наприклад – не було достатньої кількості "зайвих" башт від БМП-2 або ж інших бронемашин.

Схоже, що усі вищеперераховані деталі й визначили те, що трофейні Т-62М в строю Сил оборони України використовуються зокрема в ролі навчальних. Але публічних даних про можливу кількість наявних танків цього типу наразі нема.

Раніше Defense Express розповідав про те, що танкісти ЗСУ показали обслуговування рідкісного M-55S від Словенії.

Танк M-55S зі складу 5-ої ОТБр, весна 2024 року, фото – прес-служба бригади
Читайте також: Іспанія вчила наших зенітників на Hawk та Patriot, а тепер буде і на NASAMS теж