xcounter
#

Що за специфічні F-16 отримала Україна, удар по аеродрому, де базувалися Су-57 та інші новини тижня

61080
Що за специфічні F-16 отримала Україна, удар по аеродрому, де базувалися Су-57 та інші новини тижня

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня, включно з тим, як Сили оборони здійснили історичний удар FPV-дроном по російському гелікоптеру

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

FPV-дроном по гелікоптеру

Сьогодні ми маємо вже перший дійсно повноцінний зафіксований епізод ураження FPV-дроном гелікоптера російського окупаційного війська - так, вчора, у соцмережах поширилося фото, на якому наш FPV-дрон перебуває у лічених секундах до ураження російського Ми-28 у хвіст.

Читайте також: Що це за ракета Х-38, якою ворог цілеспрямовано вдарив по супермаркету в Костянтинівці

Ворожу машину було уражено у Курській області, про пошкодження гелікоптера вже "відзвітували" російські пропагандисти - за їхніми словами, машина дійсно була уражена, але нібито підлягає ремонту, а екіпажу вдалося врятуватися. Згодом відео ураження ворожого Ми-28 оприлюднив волонтер Сергій Стерненко.

У будь-якому випадку, тепер ми вже точно можемо говорити про те, що ворожі гелікоптери - не така вже й недосяжна ціль для наших FPV-дронів і також можна обережно припустити, що наші військові цілком можуть мати якісь більш удосконалені версії цього озброєння та вже напрацьовані тактики використання з урахуванням попередніх спроб.

Су-57

Українські далекобійні дрони типу "Лютий" завітали до авіабази так званих "ВКС" РФ у місті Липецьк, що у 280 км від кордону з Україною. Це був потужний наліт з використанням декількох десятків БПЛА, які змогли прорватися через вороже ППО та успішно виконати завдання.

Генштаб ЗСУ офіційно повідомив про ураження складу з авіаційними боєприпасами. Що підтверджують численні відео від місцевих мешканців, а також повідомленню місцевої влади щодо евакуації декількох сіл, які знаходяться поряд з аеродромом через "детонацію вибухонебезпечних предметів", склад боєприпасів на цьому аеродромі припинив своє існування.

На фоні цього необхідно додати, що авіабаза у Липецьку - не стандартний військовий аеродром. Це один з найбільших у РФ навчальних центрів ("4-й Центр боевого применения и переучивания летного состава"). Базово він експлуатується 968-й дослідно-інструкторських змішаним авіаполком. Але з початку повномасштабного російського вторгнення використовується і іншими підрозділами тактичної авіації "ВКС" РФ для виконання безпосередніх бойових задач.

Водночас саме на базі цього центру проходило навчання російських пілотів на новому російському винищувачі Су-57, який у РФ називають представником "п'ятого покоління". Станом на квітень 2023 року ці літаки потрапили на супутниковий знімок сервісу Google Earth.

F-16 для України

Попри те, що донорами F-16 для України є Нідерланди, Данія, Норвегія та Бельгія, а США дистанціювалось від передачі літаків, з огляду на все у Вашингтоні все ж таки це зробили. Справа в тому, що на офіційному відео з ними фахівці помітили доволі цікаву деталь на двох F-16.

Мова йде про літаки, які стояли за спиною Володимира Зеленського і відрізняються від ще двох, які здійснювали польоти та були озброєнні. Зокрема увагу західних фахівців привернули увагу антени системи свій-чужий, які знаходяться перед кабіною пілота. Розповідаємо, що це за специфічні F-16, які ми могли отримати від США.

Іран та РФ

На фоні обіцяного Іраном удару по Ізраїлю, як помсти за ліквідацію політичного лідера ХАМАСУ Ісмаїла Ганія у Тегерані, з'явились повідомлення, що РФ екстрено передала іранцям додаткову зброю.

ОТРК
ОТРК "Искнадер" з крилатими ракетами

Нібито мова йде про оперативні ракетні комплекси "Искандер" та комплекси радіоелектронної боротьби "Мурманск-БН". Про це пише ізраїльська служба новин "14 каналу", з уточненням, що з РФ до Ірану було здійснено ряд рейсів військово-транспортних літаків Ил-76.

Читайте також: У РФ згадали за гусеничну РСЗВ з 1970-х років: аналогічна машина засвітилася на відео з Курщини