xcounter
#

На авіабазі "ВКС" РФ у Липецьку, куди результативно вдарили "Лютими", базувались Су-57

69078
Су-57
Су-57

Саме на аеродромі Липецького навчального центру базувались та виконували бойові завдання новітні російські Су-57

Українські далекобійні дрони типу "Лютий" завітали до авіабази так званих "ВКС" РФ у місті Липецьк, що у 280 км від кордону з Україною. Це був потужний наліт з використанням декількох десятків БПЛА, які змогли прорватися через вороже ППО та успішно виконати завдання.

Генштаб ЗСУ офіційно повідомив про ураження складу з авіаційними боєприпасами. Що підтверджують численні відео від місцевих мешканців, а також повідомленню місцевої влади щодо евакуації декількох сіл, які знаходяться поряд з аеродромом через "детонацію вибухонебезпечних предметів", склад боєприпасів на цьому аеродромі припинив своє існування.

Читайте також: Коли США розгорнуть ракети в Німеччині, то вони діставатимуть навіть далі Москви

Масштабність подій зафіксував і сервіс NASA із супутникового моніторингу пожеж. І таким чином доля цього об'єкту вочевидь аналогічна тому, що трапилось на авіабазі "Морозовск", де дрони також знищили склад з боєприпасами.

Варто додати, що маршрут дронів типу "Лютий" проходив на доволі низькій висоті, що вочевидь також ускладнило ворогу задачу з їх перехоплення. Хоча попри величезну кількість відео з місця подій, на них не помічено роботи засобів протиповітряної оборони. Окрім того, атака була у декілька хвиль і останні дрони атакували вже під ранок.

На фоні цього необхідно додати, що авіабаза у Липецьку - не стандартний військовий аеродром. Це один з найбільших у РФ навчальних центрів ("4-й Центр боевого применения и переучивания летного состава"). Базово він експлуатується 968-й дослідно-інструкторських змішаним авіаполком. Але з початку повномасштабного російського вторгнення використовується і іншими підрозділами тактичної авіації "ВКС" РФ для виконання безпосередніх бойових задач.

Водночас саме на базі цього центру проходило навчання російських пілотів на новому російському винищувачі Су-57, який у РФ називають представником "п'ятого покоління". Станом на квітень 2023 року ці літаки потрапили на супутниковий знімок сервісу Google Earth.

липецьк су-57
Позначено місце стоянки Су-57 та склад боєприпасів, знімок від квітня 2023 року

Окрім того, у РФ заявляють, що використовують Су-57 у війні проти України. Водночас чи перебували на момент атаки Су-57 на авіабазі під Липецьком, чи були пошкоджені ці або інші російські літаки, залишається невідомим. Варто додати, що на аеродромі також базуються Су-30, Су-34, Су-35, МіГ-31, частина, як бойові, частина, як навчальні машини.

Зазначимо, що якщо Су-57 у Липецьку були уражені, то це буде другим випадком після успішної атаки на аеродром "Ахтубинск".

Читайте також: У РФ заявили, що на полі бою в них є начебто 700 наземних роботів і оголосили масштаби подальших постачань