xcounter
#

Коли США розгорнуть ракети в Німеччині, то вони діставатимуть навіть далі Москви

1876
Батарея ракетного комплексу середньої дальності Typhon, який може запускати Tomahawk та SM-6, липень 2023 року, фото – U.S.Army
Батарея ракетного комплексу середньої дальності Typhon, який може запускати Tomahawk та SM-6, липень 2023 року, фото – U.S.Army

Як виглядають перспективи по американському далекобійному озброєнню і чому так гостро реагують в Кремлі

На початку липня цього року стало відомо про намір США розгорнути на території Німеччини з 2026 року свої далекобійні ракети, і тут мова зокрема про гіперзвукове далекобійне озброєння, детальніше ми розписували це в окремій публікації.

У відповідь Кремль почав погрожувати тим, що він й так зробив ще в 2019 році, тобто розгорнув ракети середньої дальності в Європі в обхід норм угоди РСМД, та й власне продовжує це робити й без попередніх загроз. І тут мова може бути не тільки про крилаті ракети 9М729 комплексу "Искандер", які можуть дальність пуску (за різними оцінками) порядку 1500-2500 кілометрів, але й наприклад адаптовані для запуску з наземних пускових гіперзвукові ракети "Циркон", котрі мають підтверджену дальність пуску орієнтовно 1000 кілометрів.

Читайте також: Як в РФ оцінюють Національну оборонно-промислову стратегію США, і що привертає увагу
Розгортання гіперзвукового комплексу LHRW Армії США під час навчань Resolute Hunter 24-2 у червні 2024 року, фото - Capt. Ryan DeBooy

На цьому тлі логічно виникає питання про те, чому Росія демонструє настільки нервову поведінку, якщо сама першою пішла на ескалацію, тобто розгортання ракет середньої дальності в Європі у той час як США планують зробити аналогічний крок аж за 7 років після росіян.

Певну відповідь на це може дати ось ця публікація авторитетного IISS (Міжнародний інститут стратегічних досліджень), автори якого вирішилизокрема наочно на інфографіці показати зону досяжності арсеналу ракет середньої дальності США за умови розгортання на території Німеччини.

Для укладення цієї інфографіки експерти установи взяли дані по чотирьом типам ракет – SM-6 і Tomahawk, що можуть бути розгорнуті в складі комплексу Typhon; PrSM у перспективному варіанті на дальність 1000 кілометрів; і аналогічно перспективний гіперзвуковий комплекс LRHW.

Як випливає з наведеної вище графіки, теоретично добивати з території Німеччини до Москви й далі вглиб Росії зможуть два із чотирьох згаданих вище типів ракет – Tomahawk наземного базування та гіперзвуковий LRHW.

Інші два типи ракет, тобто SM-6 наземного базування та PrSM у варіанті на 1000 кілометрів за умови базування в Німеччині зможуть забезпечити як мінімум ефективне прикриття кордону Польщі з Білоруссю та "Калінінградським анклавом" РФ.

Далі слід зробити поправку ось на що. Картина гіпотетичної загрози від американських ракет середньої дальності в Європі для Росії виглядає безумовно ефектно. Але є нюанс в тому, що у випадку з PrSM у варіанті на 1000 кілометрів та гіперзвуковим LRHW мова про зразки озброєнь, які потрібно ще встигнути довести до стадії серійного виробництва на 2026 рік.

А по SM-6 і Tomahawk наземного базування, що входять до складу комплексу Typhon, нюанс полягає в іншому – потрібно виготовити достатню кількість пускових. Оскільки на даний момент Армія США має в своєму розпорядженні лише дві батареї комплексу Typhon, які доведеться одночасно розпорошувати і на Тихоокеанський, і на Європейський регіон також.

Читайте також: В РФ назвали ще одну категорію цілей, на які треба відволікати "Тор", "Бук" та "Панцирь"