xcounter
#

В РФ назвали ще одну категорію цілей, на які треба відволікати "Тор", "Бук" та "Панцирь"

12740
ЗРК "Бук" армії РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК "Бук" армії РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Росіяни згадали, для чого ще їм потрібні комплекси малої дальності, і до яких висновків це приводить

У відкритому доступі з'явилась публікація з російського видання "Армейский сборник" №8 за 2024 рік, де автор підняв проблематику прикриття з повітря мобільних комплексів з міжконентальними балістичними ракетами "Ярс" зі складу РВСН (ракетних військ стратегічного призначення) армії РФ.

Взагалі там йшлось про "перспективні засоби прикриття", наприклад про можливе використання лазерного комплексу "Пересвет" для начебто "захисту від супутників", що власне й привабило окрему увагу ворожих пропагандистів, хоч статус цього лазерного "вундерваффе" РФ наразі не є до кінця ясним. Але нашу увагу там привернув інший момент, там де йшлось про використання саме комплексів ППО малої дальності для прикриття мобільних МБР "Ярс".

Читайте також: В РФ знову згадали про ПАК ДА як заміну "на папері" Ту-95МС і Ту-160, на який тепер поставили Х-95
ЗРК "Тор-М2" армії РФ, фото ілюстративне

Загалом там автор питання ставить так. Мовляв, навіть на основі досвіду сутичок Ізраїлю та ХАМАСу після жовтня 2023 року випливає висновок, що навіть ракетні комплекси МБР треба максимально захищати від засобів "повітряно-космічного нападу".

Тому далі з цього випливає така розстановка пріоритетів- спочатку треба мобільні комплекси максимально замаскувати так, щоб вони не були помітні з повітря чи космосу; потім треба потурбуватись про "лазерні комплекси протидії супутникам" та засоби радіоелектронної боротьби, як наприклад "Поле-21", "Житель" та "Красуха-2О", ну а вже наступним пріоритетом іде необхідність застосування комплексів ППО малої дальності для безпосереднього прикриття позицій мобільних МБР, і при цьому згадуються саме комплекси "Панцирь", "Тор" та "Бук" (і саме в такій послідовності по пріоритетності).

Така цікава розстановка акцентів пояснюється так. Мовляв, комплекси "Панцирь" можуть на ближніх підступах прикривати МБР "Ярс" від літаків та крилатих ракет ворога, а ЗРК "Тор" - від безпілотників, при цьому обоє типів систем мають опцію швидкої перезарядки боєзапасу для відбиття можливої нової хвилі атаки противника.

"Панцирь" на стаціонарній позиції у тиловому районі ППО

ЗРК "Бук" в цьому переліку власне чому й були поставлені уже на третю позицію, бо мовляв мають гарні характеристики при збитті повітряних цілей, але там не можна забезпечити швидку перезарядку.

Але якщо абстрагуватись та детально проаналізувати, про що ж саме тут говорять росіяни, то виникає два варіанти – або ворог лише ставить перед собою завдання, що йому треба "відтягнути" певну кількість засобів ППО малої дальності для прикриття міжконтинентальних балістичних ракет; або це уже насправді відбулось, просто ворожі теоретики намагаються цьому надати відповідну концептуальну "обгортку". До якої додали заодно згадку про лазерну "чудо-зброю" під назвою "Пересвет" із незрозумілим статусом.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Росія за 1500 км від України показала ракети Р-33 із "ядерним" спорядженням під МиГ-31БМ.

Читайте також: Рашисти тестують безпілотний "Зубило", на який ставлять й зенітку ЗУ-23-2