xcounter
#

В РФ знову згадали про ПАК ДА як заміну "на папері" Ту-95МС і Ту-160, на який тепер поставили Х-95

15502
Ймовірний вигляд російського бомбардувальника за програмою "Посланник", або ж ПАК ДА, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Ймовірний вигляд російського бомбардувальника за програмою "Посланник", або ж ПАК ДА, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Російські пропагандисти знову говорять про "вундерваффе", яке досі не втілене в металі, але з новими деталями

Російські пропагандистські ресурси знову "підняли на знамена" тему перспективного стратегічного бомбардувальника ПАК ДА, він же "Изделие 80" або "Посланник", котрий накреслюється як заміна для Ту-95МС і Ту-160, але який досі існує лише "на папері", і навіть перспектива побудови першого дослідного екземпляру цього літака досі лишається туманною.

Тут варто пригадати хоча би повідомлення від грудня 2023 року про те, що росіяни планують робити Ту-214 в цеху, який призначався для ПАК ДА як заміни Ту-95МС і Ту-160. Але об’єктивні деталі як завжди аж ніяк не стримують уяву ворожих пропагандистів.

Читайте також: Чи росіяни справді могли створити гібрид із М-46 та корабельної АК-130, і на що треба звернути увагу
Ймовірний вигляд російського бомбардувальника за програмою "Посланник", або ж ПАК ДА, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Тепер вони обігрують тему, що мовляв стали повністю відомими деталі за проектом "Посланник", котрі підкреслюють "аналоговнєтность" цього існуючого на папері бомбардувальника. Ба більше, тепер там заявляється можливість застосування додаткового виду ракетного озброєння, яке щоправда теж існує поки лише "на папері". Втім, якщо там уважно вчитатись у деталі, то буде видно, що по суті нічого нового росіяни по темі ПАК ДА не заявляють, і це у них просто повторення раніше пройденого матеріалу.

Для початку, вони там повторюють, що їх ПАК ДА матиме бойове навантаження від 30 до 45 тон при злітній масі 145 тон, дальність польоту – аж до 15 тисяч кілометрів придозвуковій швидкості, екіпаж – 4 особи. Але поки росіяни не створили силову установку під ПАК ДА, говорити бодай щось про проектні показники цього бомбардувальника поки що складно.

Ну і врешті, слід окремо підкреслити, що хоча росіяни почали працювати над "Изделие 80" ще в 2009 році, на даний момент достеменно відомо, що наприклад на 2019 року було зафіксовано готовність лише одного компоненту цього літака – катапультне крісло.

Будівництво цеху для КАПО, котрий начебто призначався під програму ПАК ДА, зображення з відкритих джерел

Також заявлялось у 2020 році, що до 2025 року має бути виготовлений перший дослідний екземпляр цього бомбардувальника "Посланник", але про фактичний старт робіт ніяких даних нема. Тим не менш, це не завадило росіянам у своїх пропагандистських ресурсах заявити, що ПАК ДА буде озброєний перспективними гіперзвуковими ракетами Х-95, роботи по яким однак ще тривають.

Раніше Defense Express писало про те, що в РФ хочуть змахнути пил із проекту літака Як-141, який був закритий ще у 1992 році. Також ми розповідали про те, що у Кремлі лякають тим, що вже й так зробили - про погрози ракетами середньої дальності.

Читайте також: Як РФ з ржавих блоків збудувала два катери "Тарантул" під ракети Х-35, і що ці кораблі очікує далі