xcounter
#

Як РФ з ржавих блоків збудувала два катери "Тарантул" під ракети Х-35, і що ці кораблі очікує далі

8648
Спуск на воду ракетного катера "Ступинец" проекту "Тарантул" для ВМФ РФ, липень 2024 року, фото з відкритих джерел
Спуск на воду ракетного катера "Ступинец" проекту "Тарантул" для ВМФ РФ, липень 2024 року, фото з відкритих джерел

Яку специфічну історію мають кораблі цього проекту, і чому тут обмежені масштаби виробництва

Нещодавно, 29 липня 2024 року, відбулась одна цікава, хоча і малопомітна на перший погляд подія – на кораблебудівному підприємстві "Вымпел" в російському місті Рибінск був спущений на воду великий ракетний катер "Ступинец" проекту 12418 "Тарантул", що призначений для Каспійської флотилії ВМФ РФ.

Тут мова про справді достатньо габаритний корабель, котрий при довжині корпусу в 57 метрів та осадці 2,4 метри має повне водозаміщення 580 тон, його основним озброєнням є вісім протикорабельних ракет Х-35, а характеристики у разі чого дозволяють перекинути внутрішніми водними шляхами і на Чорне море також.

Читайте також: Крити вже нема чим: у Кремлі лякають тим, що вже й так зробили - про погрози ракетами середньої дальності
Спуск на воду ракетного катера "Ступинец" проекту "Тарантул" для ВМФ РФ, липень 2024 року, фото з відкритих джерел

Але цікаво, що на тому ж підприємстві "Вымпел" будується ще лише один ракетний катер проекту 12418 "Тарантул" для ВМФ РФ, і виходить, що ця серія буде обмеженою лише двома кораблями, що виглядає вкрай специфічно. Хоча в теорії, такі "москітні кораблі" російським загарбникам потрібні хоча би для покриття уже отриманих втрат Чорноморського флоту під час повномасштабної війни проти України.

На цьому тлі окремо цікавим виглядає короткий огляд про російським кораблям проекту 12418 "Тарантул", який видав портал Naval News, і який багато чого пояснює.

Для початку виявляється, що історія проекту "Тарантул" тягнеться ще з 1990-х років, коли РФ планувала збудувати мінімум три великі ракетні катери під надзвукові протикорабельні ракети "Москит", але по факту добудували лише один корабель, який отримав позначення Р-32, був введений у стрій російського флоту в травні 2000 року, а в 2016 році був проданий взагалі для ВМС Єгипту.

Але тут цікавим є те, що блоки та заготовки під інші два ракетні катери цієї серії і далі ржавіли під відкритим небом, бо закласти ці плаводиниці встигли, а от знайти покупців та фінансування на них – ні.

Так тривало до 2016 року, коли Міноборони РФ вирішило замовити добудову цих ракетних катерів за дещо зміненим проектом, а саме – замість чотирьох дизельних двигунів до складу силової установки мали входити лише два дизелі, а замість надзвукових ракет "Москит" були передбачені дозвукові Х-35.

Тільки далі нюанс в тому, що навіть з наявністю "заготовок" побудова першого "Тарантула" для російського флоту зайняла по суті 8 років, по другому кораблю строк вийде навіть довшим.

Тому в РФ так і виходить, що "москітні кораблі" з доволі непоганими характеристиками будуватимуться серією лише в дві одиниці, які заплановані взагалі для Каспійської флотилії, але використання на Чорному морі не виключене також.

Читайте також: Росіяни бідкаються, що їм треба заново вчити пілотів МиГ-29К та Су-33 для "Адмирала Кузнецова"