xcounter
#

У РФ згадали за гусеничну РСЗВ з 1970-х років: аналогічна машина засвітилася на відео з Курщини

20795
У РФ згадали за гусеничну РСЗВ з 1970-х років: аналогічна машина засвітилася на відео з Курщини

Тягач МТ-ЛБ став такою собі базою для експериментів зі встановлення на нього того чи іншого досить різноманітного озброєння

Низка російських пропагандистських ЗМІ включно з телеканалом "Звезда" оприлюднили кадри перекидання їхніх військ на підмогу тим підрозділам, які зараз ведуть бої на курському напрямку - у мережі шириться декілька відео, які досить просто ідентифікуються OSINT-фахівцями, зокрема на одному з них можна побачити переміщення ворожої техніки в районі Курську.

Водночас на відео також звертає увагу чергова варіація озброєння для тягача МТ-ЛБ, на який встановили пускову від ракетної системи залпового вогню "Град".

Читайте також: Що це за ракета Х-38, якою ворог цілеспрямовано вдарив по супермаркету в Костянтинівці

А точніше, якщо звернути увагу на кількість пускових, а саме 36 одиниць, то йдеться про "Град-1" - ще у квітні 2022 року повідомлялося, що окупанти почали перекидати на фронт з баз зберігання ці радянські РСЗВ.

Залишається невідомим, чи це одинична кустарна розробка, чи окупанти зрештою вирішили повернутися до радянської ідеї створення гусеничної РСЗВ наразі невідомо.

Водночас це привід згадати, що свого часу в СРСР реалізувати проєкт гусеничної РСЗВ 9П139 "Град-1", де як ходову частину для пускової РСЗВ обрали шасі МТ-ЛБ/самохідної артилерійської установки 2С1 "Гвоздика".

Машина вироблялася у 1974 році, перебуває на озброєнні з 1976 - з відкритих джерел відомо, що нібито була виготовлена невелика партія серійних машин, слід яких губиться орієнтовно у 80-х роках. За деякими даними відзначається, що зробили всього декілька таких машин. Причому серійне виробництво цих гусеничних РСЗВ нібито хотіли облаштувати в Болгарії, але зрештою від цих планів відмовилися.

Раніше Defense Express розповідав, як ЗСУ знищили на полі бою черговий "франкенштейн" рашистів - йдеться про встановлену на шасі танка Т-72 реактивно-бомбометну систему РБУ-6000.

Читайте також: Іран "з конвеєра" постачає РФ боєприпаси для їхніх гармат М-46