xcounter
#

Що за крилаті ракети Х-50 хоче виробляти РФ, іржавий крейсер і 80 "Калібрів" та інші новини й події тижня війни від Defense Express

2386
Рашистський атомний крейсер "Петр Великий", ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистський атомний крейсер "Петр Великий", ілюстративне фото довоєнних часів

Чим загрожує ракета Х-50, яку хочуть виробляти рашисти, та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Україна двічі подавала запит на закупівлю зброї до цієї країни, але безрезультатно

Бразилія – одна з країн, яка неодноразово відмовлялася постачати Україні озброєння та військову техніку, і цьому питанню видання The New York Times присвятило цілий матеріал, з якого можна виокремити окремі цікаві подробиці про те, як ця країна ігнорувала запити України щодо озброєння.

Читайте також: Т-72Б3 зразка 2022 року з ручкою для прицілу та захистом з мотузок - детальні фото бронювання та аналіз
A-29 Super Tucano, фото Embraer
A-29 Super Tucano, фото Embraer

Зокрема в матеріалі відзначається таке – згідно з даними видання, Україна подавала Бразилії щонайменше два запити на закупівлю досить широкого списку озброєння, серед якого, зокрема, були бронетехніка, системи ППО, мінометні снаряди, снайперські гвинтівки, автоматична зброя, боєприпаси і навіть літаки.

Шрапнельний скид з дрона з пікірування

Загальна тема з використання дронів для скидання боєприпасів пішла на новий "виток еволюції", й завдяки українським розробникам.

Спільнота "Сталеві Шершні", яка займається виготовленням для українських бійців боєприпасів для дронів, систем скиданням та fpv-дронів продемонструвала випробування свої нової розробки – шрапнельного боєприпасу. Його вага становить 800 грамів, він має діаметр у 63 мм та має механічний детонатор.

Росіяни збирались поставити 80 "Калібрів чи 40 "Цирконів" на "Петр Великий", але крейсер зараз ржавіє біля причалу

OSINT-аналітик MT_Anderson в своєму профілі на Twitter опублікував супутниковий знімок гавані Сєвєродвінска, однієї із головних баз Північного флоту ВМФ РФ, зроблений 5 квітня 2023 року. На цьому знімку ми можемо побачити не тільки рашистський атомний підводний крейсер К-329 "Белгород", котрий може бути носієм ядерних торпед "Посейдон" (щоправда, які досі не прийняті на озброєння).

атомний крейсер "Петр Великий" рф
Рашистський атомний крейсер "Петр Великий", ілюстративне фото довоєнних часів

Там ми можемо побачити й іншу цікаву деталь – списаний та виведений зі складу флоту підводний крейсер ТК-208 "Дмитрий Донской" по суті "припирає" до причалу атомний крейсер "Петр Великий", що належить до проекту 1144 "Орлан" та числиться флагманом Північного флоту ВМФ РФ. Росіяни доволі часто виводили цей корабель у море "пограти м’язами" перед НАТО, але тепер, що схоже "щось пішло не так".

Що це за крилаті ракети Х-50, які хоче виробляти РФ

Під час свого брифінгу сьогодні, 13 квітня 2023 року, заступник Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов заявив, що є дані про намір рашистів у червні почати виробництво стратегічних крилатих ракет типу Х-50, щоб уже осінню активізувати ракетні удари по Україні.

Х-50
Російська ракета під індексом "Изделие 720", що може бути варіантом ракети Х-50 до серійного виробництва, лютий 2023 року, фото з відкритих джерел

Це справді нова загроза для України. Бо досі вважалось, що проект рашистських ракет Х-50 існує переважно "на папері", і навіть кремлівські пропагандони доволі рідко згадували про це "вундерваффе". А якщо спрощено узагальнити заявлені характеристики цього "іздєлія", то ракети Х-50 можна в чомусь назвати "спрощеною версією" ракет Х-101, яку в теорії можна буде виробляти більшими обсягами при меншій питомій затраті ресурсів. Хоча поки що відсутні об’єктивні дані, які б дозволяли точно говорити – а скільки за місяць рашисти зможуть зробити своїх ракет типу Х-50.

Міноборони офіційно анонсувало рашиському Чорноморському флоту сюрприз

Вкрай цікавий анонс повторення знищення ракетного крейсера "Москва" для рашистів анонсовано міністром оборони України Олексієм Резніковим.

крейсер "москва" вдк "саратов"
РФ з великих кораблів вже втратила ракетний крейсер "Москва" та ВДК "Саратов"

"Ми можемо пропонувати їм ще черговий "сюрприз" на морі, чергову "бавовну", пов'язану з їхніми кораблями. Ми просто чекаємо на відповідний момент, щоб повторити цю історію ", - повідомив очільник українського оборонного відомства під час брифінгу в "Українському медіа-центрі". Будь-які інші деталі не були повідомлені через, як зазначив Олексій Резніков, "домовленість із командувачем українського флоту Олексієм Неїжпапою, завдяки його зусиллям та його команді це сталося".

Читайте також: Поляки вже "прицілюються" крилатою стелс-ракетою JASSM-XR по Кремлю: як одна модернізація кардинально змінить баланс сил з РФ