xcounter
#

С-400 не може боротися з балістичними ракетами, хто скасував передачу Україні 140 ракет до ЗРК "Куб" та інші новини тижня від Defense Express

29902
С-400
С-400

Як у РФ випадково підтвердили, що С-400 не може боротися з балістичними ракетами та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Знищено ракетний корабель ворога

У відкритому доступі з’явились фотографії, які не просто підтверджують факт влучання по ракетному корвету рашистів "Аскольд" проекту 22800 "Каракурт" під час атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі.

Читайте також: А що це за танки 1968 року, які Чехія давала Україні, і що ще було дивне
ракетний корвет "Аскольд" знищений ракета SCALP-EG Повітряні Сили ЗСУ
Результати влучання по рашистському корвету "Аскольд" за підсумками атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі, оприлюднено 6 листопада 2023 року, з відкритих джерел

Ці фотографії демонструють також, що корабель хоч і залишився на плаву, але отримав дуже критичні пошкодження дуже важливих елементів, після чого свій корвет рашистам доведеться відбудовувати заново, буквально "з нуля". І так Україна стала заодно першою в історії, хто знищив ракетний корабель ворога, що навіть ще не вийшов із заводу та не був введений у стрій свого флоту.

Польща хоче долучитися до нової амбітної програми

Польща проводить риночну оцінку так званих "вірних ведених" [loyal wingman] — безпілотних літаків зі штучним інтелектом, які згідно з загальною концепцією будуть активно працювати в небі у парі з існуючими винищувачами на кшталт F-35 або ж майбутніми літаками шостого покоління.

MQ-28 Ghost Bat
MQ-28 Ghost Bat, фото — Boeing Australia

"Ми виділили трохи грошей на майбутнє для цього проєкту", — розповідає генерал-майор Цезар Вишневський, його цитує видання Breaking Defense. Але він наголошує, що поки що не йдеться про початок робіт над придбанням такого озброєння, а лише "перегляд контенту та просто очікування додаткової інформації, щоб переконатися, що ми не зробили помилку. Ми просто хочемо приєднатися до мейнстримного підходу".

Словаччина відхилила рішення про передачу оборонної допомоги України на 40 млн євро

Під час свого засідання 8 листопада 2023 року уряд Словаччини відхилив рішення про передачу вже 14-го пакету військової допомоги України вартістю 40 мільйонів євро, який готувався ще попереднім урядом.

В цей пакет мали входити 4 мільйони патронів калібру 7,62 мм, 5172 снаряди до танкових гармат калібру 125-мм, вісім мінометів та 1200 мін, і 140 зенітних ракет до ЗРК "Куб".

МіГ-29SA Словаччина Україна
Словацькі МіГ-29SA перед перельотом в Україну, березень 2023 року, скрін-шот з відео Міноборони Словаччини

Видання нагадує, що за час повномасштабного вторгнення РФ до України попередній уряд Словаччини встиг надати 13 пакетів військової допомоги загальною вартістю 671 млн євро.

І тут також варто додати, що Словаччина при цьому була однією із перших країн НАТО, які почали давати воюючій Україні винищувачі та вертольоти, засоби ППО та іншу важливу техніку. І що ще важливе крім С-300 та МіГ-29SA для ЗСУ поставила Словаччина, Defense Express розповідав у окремому матеріалі.

С-400 проти балістичних ракет

Умежах самовихваляння своїм озброєнням у РФ несподівано підтвердили, що попри численні заяви комплекс С-400 не може боротися з балістичними ракетами. Таке, хоча й не пряме зізнання опублікувало російське видання "Известия", намагаючись пояснити в чому С-400 переважає західні зенітні ракетні комплекси.

Головний ухил при цьому був зроблений на ракету 40Н6, яких замовили 1000 одиниць за три роки. Акцент саме на цю ракету пов'язаний з тим, що до цього у РФ визнали, що в іншійракеті 9М96 до С-400 також не реалізовано кінетичне перехоплення, а лише близький підрив до цілі.

Й тепер, як зазначено - під час атаки балістичної цілі й ракета 40Н6, далі цитата, "б'є дробом із металевих уламків і руйнує бойову частину зброї противника". При цьому, відповідно до раніше оприлюднених характеристик, може це зробити на дуже малій відстані - лише 15 км.

Тобто у ракети 40Н6 не реалізовано кінетичне перехоплення цілі. Основна різниця полягає у тому, що ураження уламками не дозволяє гарантувати ефективне знешкодження балістичної ракети, через те, що вона вже падає на ціль і пошкодження ракети уламками вже мало впливає на цей процес.

Читайте також: Скільки часу балістика може летіти до Києва, і чому може бути спочатку вибухи, а потім тривога