xcounter
#

У РФ мимоволі остаточно підтвердили, що С-400 навіть з 40Н6 не може боротися з балістичними ракетами

С-400
С-400
27833

У РФ так сильно вихваляли ракету 40Н6 до ЗРК С-400, що розкрили її головну ваду, яка відстає від сучасного рівня технологій на 30 років

У межах самовихваляння своїм озброєнням у РФ несподівано підтвердили, що попри численні заяви комплекс С-400 не може боротися з балістичними ракетами. Таке, хоча й не пряме зізнання опублікувало російське видання "Известия", намагаючись пояснити в чому С-400 переважає західні зенітні ракетні комплекси.

Головний ухил при цьому був зроблений на ракету 40Н6, яких замовили 1000 одиниць за три роки. Акцент саме на цю ракету пов'язаний з тим, що до цього у РФ визнали, що в іншійракеті 9М96 до С-400 також не реалізовано кінетичне перехоплення, а лише близький підрив до цілі.

Читайте також: Чи можна переробити МіГ-29 під балістичну ракету, і скільки часу треба
40Н6

Й тепер, як зазначено - під час атаки балістичної цілі й ракета 40Н6, далі цитата, "б'є дробом із металевих уламків і руйнує бойову частину зброї противника". При цьому, відповідно до раніше оприлюднених характеристик, може це зробити на дуже малій відстані - лише 15 км.

Тобто у ракети 40Н6 не реалізовано кінетичне перехоплення цілі. Основна різниця полягає у тому, що ураження уламками не дозволяє гарантувати ефективне знешкодження балістичної ракети, через те, що вона вже падає на ціль і пошкодження ракети уламками вже мало впливає на цей процес.

с-400

Зокрема історія з С-400 таким чином повністю повторює ситуацію з Patriot PAC 2 кінця 80-х років, який був, як тоді вважалось, спеціально адаптований для перехоплення балістичних ракет. Для цього оптимізували роботу радіолокаційного підривача та збільшили вагу уражаючих елементів з 2 до 45 грамів.

Під час війни у Перській затоці у 1991 році було заявлено про перехоплення 41 з 42 іракських ракет типу Scud (Р-17 комплексу "Эльбрус" та похідних від нього), тобто 97%, згодом оцінки були знижені до середньої у 55%. У 1992 році комітет Конгресу у результаті власного розслідування, бо з'ясовувалось куди тоді пішли гроші на модернізацію Patriot до рівня PAC 2, прийшов висновку що мова йде лише про 9% ефективність тодішньої версії Patriot.

Цей факт призвів до ініціювання нової програми модернізації Patriot з кінетичним перехопленням балістичних ракет та появи спочатку протиракети CRI, а згодом MSE. При цьому для створення Patriot PAC 3 активно використовувалось напрацювання відомої програми Стратегічної оборонної ініціативи.

MSE
Ракета MSE

Аналогічне кінетичне перехоплення реалізоване й у європейському SAMP/T, й в ізраїльській "Пращі Давида", а також засобах ПРО вищого ешелону, тобто є головною ознакою та відмінністю будь-якого комплексу з протиракетними можливостями.

Читайте також: Ще одна держава вслід за Україною взяла ППО в оренду, назва ЗРК здивує