xcounter
#

Ще одна держава вслід за Україною взяла ППО в оренду, назва ЗРК здивує

13994
"Залізний купол" на авіабазі в Гуамі, фото – The Wall Street Journal
"Залізний купол" на авіабазі в Гуамі, фото – The Wall Street Journal

Схоже, що саме засоби протиповітряної оборони стають найбільш дефіцитною зброєю в світі

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) таки отримала від США дві батареї комплексу "Залізний купол", про можливу передачу яких вперше пішла мова наприкінці жовтня 2023 року.

Але виявилось, що поставка цих систем від США до Ізраїлю не була безплатна, ізраїльські військові отримали дві батареї Iron Dome на умовах оренди, строк якої спливе до кінця 2024 року. Про це йдеться в публікації порталу Defense News.

Читайте також: Китай завершив постачання танків VT-4 до Таїланду: строк виконання не відрізняється від постачання "Оплоту"

Як уточнюють автори видання, про передачу батарей "Залізного купола" в лізинг для ЦАХАЛу стало відомо під час брифінгу Пентагона 7 листопада цього року. Механізм оренди був обраний навмисне, щоб саме прискорити поставку цих комплексів до Ізраїлю, але ці ЗРК в точку призначення ще не прибули.

Не виключається, що по завершенню строку оренди Ізраїль може просто викупити ці комплекси у свою власність. Але при цьому не розкривається, скільки коштуватиме оренда "Залізного купола" для ізраїльської армії, і по якій вартості можна буде купити ці комплекси.

Пускова установка системи "Залізний купол" Корпусу морської піхоти США, фото - USMC

Вцілому, історія із передачею «Залізного купола» в оренду важлива, бо це виходить уже другий приклад за весь час 21 сторіччя, коли воююча держава бере ППО в оренду у інших країн, які мають відносно "вільні" системи.

Першою тут стала саме Україна, про наш намір орендувати системи протиповітряної оборони в очікуванні кампанії зимових ударів, як це може бути та чи є реальний історичний та сучасний досвід, Defense Express розповідав у окремій публікації. Також раніше ми розповідали про те, як швидко Ізраїль та США хочуть побудувати завод для виробництва ракет до "Залізного купола".

Пуск ракети Tamir з пускової установки "Залізного купола", ілюстративне фото від Rafael
Читайте також: Пакистан зробив ракети Ababeel та Shaheen-III, які не зможуть збити С-400 в Індії