xcounter
#

ППО в оренду: як це може бути та чи є реальний історичний та сучасний досвід

ППО в оренду: як це може бути та чи є реальний історичний та сучасний досвід
2641

Зброя в оренду не є ноу-хау, більше того практикується у світі досі, попри те, що найбільш відомим є ленд-ліз часів Другої світової війни

Як повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат Україна вже бере в оренду засоби протиповітряної оборони. Інформація відносно типу, кількості та навіть з якими країнами було укладено відповідні домовленості - визначено такими, що не підлягають розголошенню.

Але у цій ситуації навіть цікавішим може бути сам механізм такої оренди. Бо в теорії це означає те, що країни можуть віддати на певний час, наприклад, як мінімум, на зимовий період деякі свої засоби протиповітряної оборони. З одного боку це доволі зручний механізм для країни-донора, бо з одного боку це дозволяє надати допомогу, а з іншого - уникнути обов'язкової потреби заміни наданого озброєння.

Читайте також: Що це за Х-59, якими РФ сьогодні била по Україні, та як їх складно збивати

Ленд-ліз

В історії вже були масштабні приклади передачі озброєння в оренду - це відомий ленд-ліз під час Другої світової війни. І хоча складається враження, що єдиним його отримувачем був СРСР, насправді першим його отримувачем стала Велика Британія у березні 1941 року, потім у квітні - Китай, а лише потім у жовтні - СРСР.

А найбільшим отримувачем у грошовому еквіваленті стала саме Велика Британія з позначкою 31,3 млрд тодішніх доларів (приблизно 600 млрд з урахуванням інфляції від періоду 1941-1945), проти 10,9 млрд для СРСР (приблизно 200 млрд з урахуванням інфляції).

M4 Sherman СРСР
M4 Sherman переданий за ленд-лізом, роль якого у СРСР активно применшувалась, а цілі епізоди - замовчувались

Й за умовами ленд-лізу строки оплати були протягом п'яти років після завершення війни, при цьому за першими умовами було необхідно компенсувати вартість усього озброєння та інших товарів, яке було передано, або у вигляді повернення з компенсацією амортизації, або повну вартість, якщо озброєння було знищено чи не передається за інших причин.

Водночас те, що ленд-ліз передбачав лише оплату за вціліле озброєння - є міфом. А на практиці США у 1945 році взагалі оголосили, що не будуть брати кошти за передане озброєння загалом, як щодо знищеного, так й щодо вцілілого. А відносно іншої допомоги за ленд-лізом США надавали довгострокові формальні кредити, але за умови приєднання до ООН та визнання долара міжнародною валютою.

А причина появи міфу доволі прості - СРСР не захотів платити за ленд-ліз взагалі, хоча Вашингтон просив лише оплатити цивільну продукцію на 2,6 млрд доларів. І лише через 27 років Москва оплатила скорочений до 722 млн доларів рахунок.

Відносно ж України, то попри те, що закон про "ленд-ліз" для України так й не був запущений, США безоплатно без жодних фінансових умов вже передали озброєння на понад 44 млрд доларів.

Сучасна історія оренди озброєння

А найбільш відомою передачею озброєння в оренду у сучасній історії є шведські Gripen. У 2003 році Чехія та Угорщина взяли, спочатку, у 10-річну оренду по 14 винищувачів Gripen за цінником у 800 та 700 млн доларів. Також розрахунки за оренду були розбиті по щорічних платежах, з урахування курсових різниць та інфляції, а угоди вже декілька разів продовжувались.

Але такі шикарні умови були саме у той час, бо повітряні сили Швеції тоді скоротились вдвічі і одночасно вивільнялось близько 100 літаків. І альтернативою їхнього експорту у будь-якому вигляді, навіть на умовах оренди, була лише одна - розпиляти. Й ситуацією також успішно скористався Таїланд, який також взяв Gripen у оренду.

Такі умови стали певною візитівкою для Saab й умови довгострокової оренди пропонувались у 2021 році Малайзії одразу на 25 винищувача і ще два літаки ДРЛВ GlobalEye на додачу. Але напевно умови вже не настільки шикарні, бо Малайзія обрала 18 корейських FA-50 за 920 млн доларів із передачею першого літака у 2026 році.

А у листопаді 2022 року з'явилась інформація, що Болгарія також має намір взяти в оренду винищувачі. При цьому серед варіантів був не лише Gripen, а й французькі Mirage 2000 та Rafale.

Тобто механізм оренди озброєння в цілому існує та практикується. Й що саме береться в оренду, винищувач чи засіб ППО, під яким може бути не лише ЗРК, а й засоби виявлення цілей, вже не має суттєвої різниці. Бо сама суть договору оренди у вигляді тимчасового використання майна з обов'язком його повернути або компенсувати вартість у випадку втрати, залишається без змін.

Читайте також: Тест мільярдних розробок: яку новітню зброю Ізраїль на практиці перевірить у реальній війні