xcounter
#

Болгарія може взяти в оренду Mirage 2000, Rafale чи Gripen для заміни своїх МіГ-29

9033
Болгарський МіГ-29УБ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Болгарський МіГ-29УБ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але конкретних пропозицій поки ще нема, перемовини із Францією та Швецією ще тривають

Уряд Болгарії хоче взяти в оренду винищувачі західного виробництва після того, як в 2023 році їм доведеться списати свої МиГ-29. Ймовірний строк оренди – до 2028 року, поки в стрій не стануть замовлені в США винищувачі F-16. В результаті пошуків перелік країн-можливих "орендодавців" скоротився до Франції та Швеції, можливі типи літаків для оренди - Mirage 2000, Rafale або JAS 39 Gripen. Про це йдеться в публікації порталу Breaking Defence.

Французькі Mirage 2000, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазначається, що на першому етапі пошуків Болгарія звернулась до США, Італії, Іспанії, Голландії, Ізраїлю, Франції та Швеції з проханням передати свої винищувачі в оренду. Нідерланди, Іспанія та Італія офіційно підтвердили, що не зможуть дати свої літаки в оренду. Як на такий запит відреагували США, поки що лишається невідомим. Як відреагував Ізраїль – також не розкривається.

Читайте також: Дві приватні компанії мають "портфель" на 4 ескадрильї F-16, але "ділитись" літаками навряд чи стануть

Натомість відомо, що Франція та Швеція одразу погодились "на понятійному рівні" передати свої винищувачі в оренду Болгарії. Хоча конкретних умов для такої оренди з тим, щоб болгарські військові могли обрати на відкритому конкурсі найкращу пропозицію – також поки нема, сторони між собою ще домовляються.

Французький Rafale, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цікаво, що при цьому Болгарія паралельно веде перемовини із Польщею про те, наскільки можливо налагодити технічне обслуговування МіГ-29 після 2023 року. Уже відомо про те, що поляки готові продати болгарським військовим шість двигунів до МіГ-29, в якості паліативного заходу. Але схоже, що сама Болгарія готова розглянути й більш "широкий" варіант по збереженню боєздатності своїх винищувачів, якщо такий звісно буде у Польщі.

За даними The Military Balance 2022, на кінець минулого року в розпорядженні Болгарії було 11 винищувачів МиГ-29 та три МиГ-29УБ (+ деяка кількість МіГ-21 на зберіганні). В строю ВПС Франції було 96 винищувачів Rafale модифікацій B, C та F-3R, та 122 літаки Mirage 2000 модифікацій B, C та D. Збройні сили Швеції мали 96 літаків JAS 39 Gripen модифікацій C та D.

Шведський JAS 39 Gripen, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як угорські Gripen показали себе "в польових умовах" та при "контакті" з літаками рашистів