xcounter
#

РФ пішла на дивні маневри з кораблями у Новоросійську, пояснити дуже складно

5012
Відсутність кораблів в акваторії Новоросійська на ранок 6 червня 2024 року, джерело - MT_Anderson
Відсутність кораблів в акваторії Новоросійська на ранок 6 червня 2024 року, джерело - MT_Anderson

Навіть якщо це були навчання по протидії морським дронам, все рівно дуже дивно

OSINT-аналітик MT_Anderson у відкритий доступ виклав супутниковий знімок, за яким на ранок 6 червня 2024 року усі розміщені в Новоросійську кораблі ВМФ РФ покинули акваторію цього порту з невідомою метою. Окремої інтриги додавало те, що на ранок 5 червня порт Новоросійськ уже покинули два ракетні корвети проекту 21631 "Буян-М", два патрульні кораблі 22160 та два підводні човни проекту 636.

І на перший погляд усе виглядало так, що росіяни вирішили провести чергове "тактічєскоє отступлєніє" кораблів свого Чорноморського флоту, остерігаючись посилення загрози від морських дронів Сил оборони України.

Читайте також: Сирія має російські П-800 "Оникс", і саме це міг мати на увазі Путін, вкотре погрожуючи Заходу
Відсутність кораблів в акваторії Новоросійська на ранок 6 червня 2024 року, джерело - MT_Anderson

Однак при цьому одразу виникало два питання. Перше – а в яку саме базу могли проводити "тактічєскоє отступлєніє" російські кораблі із Новоросійська. Тому що вести всю армаду звідти до тимчасово окупованого Криму виглядало вкрай ризикованим, а база в Очамчирі (тимчасово окупована частина території Грузії) як мінімум на кінець березня 2024 року була банально непридатна для прийому великих надводних кораблів, максимум – для сторожових кораблів ФСБ.

Ну і другий момент – навряд чи би вихід у море одночасно великої кількості російських кораблів залишився би непоміченим, і про цей факт точно стало би відомо не тільки із публікацій OSINT-дослідників.

За певний час ситуація прояснилась. Як далі у себе виклав у профілі на Twitter той же MT_Anderson – виявилось, що росіяни доволі дивно вирішили відвести свої кораблі ЧФ РФ у Новоросійську на 0,5 – 2,5 кілометри у відкрите море від причалів, заодно розосередивши свої плаводиниці.

Ймовірне розміщення кораблів РФ біля Новоросійська на ранок 6 червня 2024 року, джерело - MT_Anderson

На перший погляд, усе почало виглядати так, що можливий "вихід" російського флоту із цієї бази – це всього лише дивні маневри та навчання рашистів, і навряд чи би ця історія мала би подальший розвиток. Якби не одне "але".

Авторитетний дослідник H I Sutton виклав на своєму профілі супутниковий знімок, із якого випливає, що частина російських кораблів таки прямує в склаі формації від бази у Новоросійську до берегів тимчасово окупованого Криму. Щоправда, якість цього знімку не дозволяє конкретизувати, які саме кораблі рашистів можуть йти у складі цієї ескадри.

Читайте також: Що це за іранський ПТРК Almas, яким Хезболла пробила макет "Залізного купола" (скоріш за все)