xcounter
#

Що це за іранський ПТРК Almas, яким Хезболла пробила макет "Залізного купола" (скоріш за все)

4203
Almas-3
Almas-3

І хоча скоріше мова йде про макет пускової "Залізного купола", іранський Almas є у категорії зброї, яку Москва може замовити у Тегерана

Угрупування Хезболла показала використання свого переносного ракетного комплексу Almas по одному із військових об'єктів Ізраїлю та нібито результативне ураження пускової комплексу протиракетної оборони "Залізний купол". Сам епізод стався на північному кордоні Ізраїлю, а атака здійснювалась з території Лівану.

Наразі ЦАХАЛ повідомив, що йому не відомо про будь-які втрати серед комплексів "Залізний купол". І хоча відео може говорити про інше, далеко не факт, що мова не йде про макет. Бо ЦАХАЛ активно їх використовує.

Читайте також: Розстрілювати російські кораблі у Фінляндії досить мають стаціонарні гармати, хоче купити самохідні

Можливо дуже обережно припустити, що натяком на такий варіант є запарковані поряд із пусковою автомобілі. А також відсутність антени зв'язку пускової із командним пунктом та деякі інші мілкі деталі.

залізний купол

У будь-якому випадку на фоні того, що Москва активно замовляє у Тегерана озброєння, можливо нагадати про сам комплекс Almas, який має можливості атаки цілей поза межами прямої видимості (NLOS) та має телевізійну систему наведення завдяки якій оператор керує ракетою як FPV-дроном.

І одразу слід зазначити, що існує, як мінімум два види Almas: легша версія Almas-1, який має дальність до 4 км та більш потужний Almas-3 із дальністю до 10 км. За іншими джерелами існує проміжна версія Almas-2 з дальністю до 8 км, а Almas-3 б'є на 16 км. Доволі довго вважалось, що Almas-1 є саме ПТРК, а важчий та більший Almas-3 призначений для озброєння дронів та наземних самохідних пускових.

Almas-1
Almas-1

Але згодом почали з'являтися відео, де Almas-3 використаний з переносної пускової. Наприклад, на відео нижче використання цього комплексу для атаки ізраїльського нібито справжнього контрбатарейного радара AN/TPQ-37. Але при детальному огляді виявляється макетом, на що вказують сліди від попередніх влучань та, знову, відсутність деяких мілких деталей та кабелів.

Сама ж ракета Almas-3 була створена шляхом масштабування Almas-1. При цьому вочевидь зросла не лише дальність, а й розмір бойової частини.

Almas-1 Almas-3
Almas-1 та Almas-3

Загалом Almas є розробкою, в якій цілком прослідковується копіювання Іраном ізраїльського ПТРК Spike. Сам комплекс у публічній площині з'явився відносно нещодавно. Публічно Almas-1 продемонстрували у 2017 році на виставці, у 2020 році показали випробування з БПЛА, а офіційно Almas-1 прийняли на озброєння у січні 2021 року.

Декларується, що у ракетах Almas можуть бути використані різні головки самонаведення, включно із тепловізійною, яка дозволяє працювати за принципом "вистрілів та забув". Але частіше демонструється використання саме телевізійної головки самонаведення. Вважається, що для передачі відео та команд управління, як і у Spike використана оптичне волокно, що робить Almas стійким до завад.

Читайте також: У РФ пропонують глушити Stralink за допомогою повітряних куль у складі комплексу РЕБ