xcounter
#

У РФ пропонують глушити Stralink за допомогою повітряних куль у складі комплексу РЕБ

У РФ пропонують глушити Stralink за допомогою повітряних куль у складі комплексу РЕБ
3892

Також російські вчені визнали, що у боротьбі зі Stralink комплекси РЕБ типу "Красуха" виявились безпорадними

У РФ доволі серйозно підійшли до питання боротьби зі Stralink та розписалися у тому, що наразі у власному арсеналі не мають відповідних засобів. Водночас такий масовий та компактний засіб потужного супутникового зв'язку дійсно є величезною перевагою.

І тому у РФ над питанням боротьби із ним працює доволі багато колективів. І часом пропонуються доволі нестандартні варіанти. Зокрема у публікації під назвою "Радиоэлектронное подавление системы абонентских терминалов спутниковой системы связи Starlink" пропонується використати повітряні кулі. І хоча це може звучати як маячня, але на це все ж таки слід звернути увагу.

Читайте також: Посилення захисту для гелікоптерів ЗСУ: оголошено про нову партію AMPS від Hensoldt

Слід зазначити, що хоча робота і видана у межах наукового журналу Сибірського федерального університету, її соавтором є Андрей Гладишев, начальник кафедри воєнного навчального центру воєнно-інженерного інституту цього вишу, а також профільні науковці, зокрема Алексей Фомін, який є автором посібників на тему бойового використання підрозділів радіотехнічних військ.

Також у цій роботі одразу зазначено, що такі системами РЕБ, як "Красуха" для цієї задача виявились безпорадними. Це пов'язано, як з оперативним оновленням програмного забезпечення з боку SpaceX, так і щільним супутниковим угрупуванням.

Stralink

Зокрема вказується, що після розгортання третьої черги супутникового угрупування для придушення самих супутників Stralink у районі розміром 150 на 150 км необхідно понад 200 комплексів РЕБ із параболічними антенами Ku-діапазону (діапазон частот 12-18 ГГц, діапазон довжини хвиль 2,5-1,67 см) та потужністю завади близько 10 кВт. Тобто шляхом придушення самих супутників проблема на практиці вирішена бути не може, бо на кожний супутник, який знаходиться над заданим районом, необхідно виділити свій комплекс РЕБ.

Тому пропонується глушити не супутники, а термінали. І не головний пелюсток діаграми антени, а бокові.

Stralink

Для цього пропонується створити комплекс РЕБ, який буде використовувати повітряну кулю у ролі пасивного радіовідбивача, що забезпечить рівномірне розповсюдження завад на всі 360 градусів. Під цією кулею повинен розміщуватись сам випромінювач завад, антени якого будуть направлені на кулю. Все це пропонується розмістити на шасі пікапа.

Stralink реб повітряна куля

За наведеними розрахунками, у випадку використання кулі діаметром 10 метрів, яка піднята на висоту 300 метрів, при потужності завад 150 Вт вважається можливим придушити зв'язок на терміналі на відстані 5 км. При збільшенні потужності та інших параметрів показники вочевидь будуть більшими.

З боку Defense Express зазначимо, що наразі жодної інформації щодо спроб ворога використати щось подібне немає. Можливо через банальну вразливість повітряної кулі, без якої сам комплекс є безпорадним. І це за умови, що сама по собі вони є чудовим демасувальним фактором. Але слід зазначити, що для РФ така система придушення зв'язку Starlink може бути використана у тилових районах.

Також для фахівців залишаємо частину роботи, яка присвячена розрахункам роботи такої системи:

реб Stralink

Читайте також: Чому складно просто дати Україні "вільний" Patriot, навіть якщо за тиждень вибори