xcounter
#

Чому складно просто дати Україні "вільний" Patriot, навіть якщо за тиждень вибори

7117
Офіційна церемонія передачі ЗРК Patriot для Румунії в 2020 році, фото з відкритих джерел
Офіційна церемонія передачі ЗРК Patriot для Румунії в 2020 році, фото з відкритих джерел

Або дещо про те, як критичну допомогу нашій країні можуть ускладнювати електоральні цикли

На початку травня цього року Румунія заявила про намір дати Україні одну із своїх умовно "вільних" батарей ЗРК Patriot, бо в них вийшла ситуація така, що отримано уже чотири fire unit, але в стрій введено лише один. Однак уже на тому етапі офіційний Бухарест публічно ставив питання про компенсатори, що у їх ситуації доволі логічно - Румунія досі використовує навіть С-75М3 "Волхов", тому і питає, що буде замість Patriot для України.

А буквально за тиждень потому питання почало "спотикатись" об внутрішньополітичні питання в цій країні, бо не встиг президент Румунії сказати про Patriot для ЗСУ, як уряд заговорив про "сумніви".

Читайте також: На Magura V5 відпрацювали проходження бонових загороджень та заодно потопили буксир (відео)
Навчальні стрільби румунського С-75М3 "Волхов", архівне фото з відкритих джерел

Минув місяць, і сама перспектива самої передачі одного із румунських "Петріотів" для України на даний момент виглядає настільки ж віддаленою, як і місяць назад. Хоча в цьому проміжку росіяни встигли провести навіть три удари по енергосистемі нашої країни, що лише загострює питання про необхідність додаткових засобів протиповітряної оборони.

Румунське профільне видання Defense Romania в своїй публікації вирішило окремо розібратись, на якому етапі зараз ця історія із можливою передачею Patriot для України, і там вцілому дуже специфічна картина намальовується.

На перший погляд, автори цього видання лише просто перераховують усі аргументи, які до цього висловлювало воєнно-політичне керівництво Румунії. Що мовляв, їм потрібен буде компенсатор замість того ЗРК, який вони можуть передати Україні, і ціна питання теж є важливим аспектом – передавати безоплатно, в кредит чи за пряму оплату.

Перші стрільби ЗРК Patriot в Румунії, осінь 2023 року, фото — Ministerul Apararii Nationale, Romania

Однак найбільш головний фактор, який вказують автори Defense Romania, насправді виглядає так – буквально за тиждень в Румунії мають відбутись парламентські та місцеві вибори, і реально багато чого пояснює.

Тут мова навіть не про можливе небажання дратувати електорат "непопулярною" темою, що країна має поступитись частиною своїх засобів ППО. Тут мова скоріше про те, що в системі влади Румунії реально наступив "транзитний" період в електоральному циклі, де політики зосереджені на рішеннях лише по одному питанню – вибори та можлива передача влади.

І це саме той специфічний для нас момент, коли здавалось би, що складного просто взяти і дати нам умовно "вільний" Patriot, навіть якщо за тиждень вибори. Але тим не менш, це стало об’єктивною складністю, з якою, на жаль, доведеться рахуватись.

Пускова ЗРК Patriot румунських збройних сил, листопад 2023 року, фото - Ministerul Apararii Nationale, Romania
Читайте також: Колумбія замість передати Україні свої Ми-17 вперто хоче їх ремонтувати, шукає вихід у Мексиці та США