xcounter
#

Колумбія замість передати Україні свої Ми-17 вперто хоче їх ремонтувати, шукає вихід у Мексиці та США

6812
Колумбія замість передати Україні свої Ми-17 вперто хоче їх ремонтувати, шукає вихід у Мексиці та США

Сьогодні у колумбійському війську є 19 гелікоптерів Ми-17, з них у боєздатному стані — менше половини

Колумбія станом на сьогодні не може провести ремонт свого парку гелікоптерів Ми-17 через санкції — ще з 2021 по 2022 рік ця країна підписала одразу два контракти з російською "Национальной Авиационно-сервисной компанией", один з яких було виконано у вересні 2022 року, а другий — "тимчасово призупинений" через заблоковані системою Swift платежі.

Причому російська компанія "Рособоронекспорт" пропонувала Колумбії "обхідні шляхи" на кшталт або ж змінити підрядника або взагалі змінити мету контракту на "послуги", щоб обійти міжнародний контроль, як розповідає видання Infodefensa.

Читайте також: Колумбія все ж таки закупила ізраїльські колісні САУ Atmos, які обрала замість Caesar: оголошена ціна та кількість артистем

Водночас в оборонному відомстві Колумбії категорично відмовилися від таких варіантів і наголосили на тому, щоб російське так зване "дипломатичне представництво" не робило жодних брехливих заяв з цього приводу.

Втім, питання ремонту парку колумбійських Ми-17 все ж залишається на порядку денному, тож країна тепер шукає інших варіантів, які б їй дозволили підтримувати свої гелікоптери у боєздатному стані.

Як нещодавно відзначив очільник оборонного відомства країни Іван Веласкес, зараз тривають перемовини з компаніями зі Сполучених Штатів та Мексики, щоб мати можливість здійснювати технічне обслуговування гелікоптерів Ми-17.

Нагадаємо, що сьогодні в активі колумбійського війська є такі гелікоптери, як Ми-17-1В, Ми-17МД та Ми-17В5. Всього з 1996 по 2009 рік Колумбія закупила 26 машин, зараз в активі війська є 19 гелікоптерів, з них у боєздатному стані всього вісім, ще дев’ять перебувають у процесі консервації, два — пошкоджені, також можуть бути законсервовані в очікуванні необхідних запасних частин.

Фото — Ejército Nacional de Colombia
Фото — Ejército Nacional de Colombia

Причому, як раніше повідомлялося, у Колумбії є час до 2026-2027-х років, щоб вирішити проблеми зі своїми гелікоптерами Ми-17 (судячи з усього, це оптимістичні прогнози), і якщо це зробити не вдасться, то будуть змушені зупинити їхню експлуатацію.

Разом з тим, ці гелікоптери могли б опинитися в Україні, причому офіційний запит на передачу подавали Сполучені Штати — причому не безоплатно чи за якісь послуги або техніку, а пропонували викупити їх за 300 млн доларів. Через різні причини Колумбія відмовилася від такої пропозиції.

Читайте також: Вертолітники ЗСУ "засвітили" в строю рідкісний Мі-24ВП (фото)