xcounter
#

Новий іранський ПТРК "Алмаз": ззовні реінжиніринг ізраїльського Spike, але все одно прогрес

ПТРК "Алмаз" під час передачі Сухопутні військам КВІР​
ПТРК "Алмаз" під час передачі Сухопутні військам КВІР​
2334

У Ірану з'явився новий високотехнологічний ПТРК третього покоління. Інформаційне агентство Tasnim повідомило 7 липня про те, що Корпус вартових ісламської революції (КВІР) отримав протитанковий ракетний комплекс з керованою ракетою під назвою "Алмаз".​

Деякі експерти стверджують, що для створення нового ПТРК у Ірані були застососовані "технічні рішення, запозичені у ізраїльського комплексу Spike, зразки якого, як передбачається, були здобуті спеціальними службами країни."

На презентації ПТРК Сухопутні військам КВІР було заявлено, що ракета комплексу має високотехнологічну головку самонаведення і тандемну бойову частину. За попередніми даними декларується, що ракета здатна знищувати цілі на дистанції до 8000 метрів.

Читайте також: Ізраїльский Spike проти російського "Корнету": війна ПТРК у Нагірному Карабаху (відео)
Кадри з випробувань ракети ПТРК "Алмаз"

Проте невідомо, йдеться про представлений новий сухопутний варіант "Алмазу", чи про можливості під час пусків з повітряного носія. Адже ПТРК "Алмаз", як наголошується, створений на базі однойменної ракети повітряного пуску, представленої у 2017 році як штатне озброєння безпілотника Ababil-III.

Ракета "Алмаз" під крилом іранського безпілотника Ababil-III.

Також невідомо, яка система наведення на ціль застосована у новому іранському ПТРК. Як відомо, ракети Spike мають комбіновану систему управління, що включає: телевізійну головку самонаведення (ГСН) на базі CCD матриці або двоканальну ГСН, де телевізійна CCD матриця доповнена неохолоджуваною тепловізійною ГСН типу IIR, а також інерційну систему і аппарататуру каналу передачі даних.

Передача даних реалізована з використанням волоконно-оптичної лінії зв'язку між ракетою та пусковою. Цілі атакуються згори. Особливо показовий момент, що демонструє технологічні та технічні можливості ПТРК Spike - це перенацілювання ракети у ході польоту з одного об'єкту на інший.

Spike є загальною назвою для цілого сімейства ракет, які доволі сильно відрізняються одна від одної, як за призначенням, так і за можливостями. Простою мовою - під назвою Spike продається і легкий протитанковий комплекс Spike-SR з максимальною дальністю до 1,5 км, і далекобійний Spike-NLOS, який знищує цілі на відстані у 32 км.

Малоймовірно, що Ірану вдалося забезпечити повне копіювання конструкції та можливостей ізраїльського комплексу. Разом з тим, слід відзначити помітний світовий тренд щодо створення ПТРК третього покоління з більш сучасними головками наведення, і реалізації приципу "вистрелив-забув".

Україна також має зважити на нову реальність та нові вимоги, з огляду на власний потенціал у серійному виготовленні та розробці ПТРК різних категорій.

Читайте також: ​Азербайджан застосував проти Вірменії ізраїльські інноваційні ракети Spike NLOS (відео)