xcounter
#

РФ хоче кошмарити українську ППО азербайджанською тактикою з Ан-2, однак "запізниться" на два роки

7901
РФ хоче кошмарити українську ППО азербайджанською тактикою з Ан-2, однак "запізниться" на два роки

Азербайджан успішно використовував начинені вибухівкою Ан-2 проти вірменської протиповітряної оборони

Росія вирішила перетворити на безпілотники свої легкі багатоцільові літаки Ан-2 – як зауважив в інтерв’ю російському виданню "РИА Новости" директор московського філіалу російської компанії "Навигатор" Дмітрій Малов, для цього у компанії розробляється блок ОПНП – "обчислювач пілотажно-навігаційних параметрів".

По суті, такий блок має стати системою управління, що допомагатиме льотчику, зазначає Малов: "Блок видає на індикатори пілотажно-навігаційні параметри, показуючи, куди і де ми летимо, забезпечує видачу команд на відхилення лопатей та закрилок".

Читайте також: Рашисти хочуть зробити сліпими САУ PzH 2000, CAESAR та іншу артилерію ЗСУ
Ан-2
Ан-2, фото ілюстративне

Водночас ключовим у цій новині є те, що роботи з "безпілотизації" російських Ан-2 "триватимуть приблизно два роки" – тобто, безпілотні Ан-2 з’являться в небі України точно не найближчим часом.

У контексті цієї новини варто згадати дві речі. По-перше, РФ вже намагалася мобілізувати проти України свої цивільні Ан-2 з метою перенасичення української ППО, але цей план, ймовірно, провалився і окупанти вирішили як "дражнилку" нашої ППО використати дешеві дрони.

Е95М
Рашистський дрон-повітряна мішень Е95М та комплекс для запуску, зображення з відкритих джерел

По-друге, тактику використання Ан-2 з метою перенасичення ворожої ППО протестував ще Азербайджан під час війни за Нагірний Карабах у 2020 році – тоді пілоти Ан-2 спрямовували ці літаки у зони ураження ППО Вірменії, а самі вистрибували з них з парашутом.

Ан-2
Один з літаків Ан-2, що використовувася азербайджанською стороною для розкриття системи ППО Вірменії у Нагірному Карабаху

У ворога у такому випадку залишалося два варіанти розвитку подій: знищувати Ан-2 дорогими ракетами або ж ці начинені вибухівкою літаки будуть падати на позиції самих вірмен.

Така тактика спрацювала – тому те, що окупанти "запізнюються" зі своїми безпілотними Ан-2 в Україні – беззаперечно позитивна новина для нашої ППО.

Читайте також: Ан-2 на службі Південній Кореї: як "азіатський тигр" використовує 70-річний біплан